Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г.
 
 
Премиерът Бойко Борисов заяви това на среща с производители на тютюн в шуменското село Пристое, съобщи правителствената пресслужба. В събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към премиера. Издължаването ще стане чрез държавната помощ de minimis. 
 
„Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, каза Бойко Борисов. Той уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато. За целта ще са нужни около 1,5 млн. лв. - 2 млн. лв.
 
„Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите“, допълни премиерът.
 
 
На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ, без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за пет години назад. 
 
„С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим“, отговори премиерът Борисов.
 
Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.