Деветият Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) бе открит днес, 28 ноември, в Пловдив. 

Официални гости на събитието бяха земеделският министър Десислава Танева, зам.-министър Вергиния Кръстева, изп. директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев, представители от ЕК, както и експерти от България и чужбина, неправителствени организации и компании, свързани със сектор Зърнопроизводство.

 
Двудневният форум се провежда под надслов „Зърнопроизводството – реалност и възможности в новия програмен период след 2020 г.“. Основен фокус на събитието са бъдещите перспективи в сектор “Зърнопроизводство”, както и новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г.

Деветият агросеминар откри председателят на НАЗ Костадин Костадинов.


“Изпращаме една тежка стопанска година и въпреки това успяхме да запазим престижа в световните класации. Страната ни се класира на 10-то място по износ на света, с над 1 млрд. долара, което е 25% от целия износ на страната ни. Това се постига с много труд. Развиваме бизнеса си далновидно и с грижа за бъдещите поколения. През годините доказахме, че сме устойчив сектор, който се движи по правилата на лоялната конкуренция”, каза Костадинов.

Костадинов припомни, че НАЗ настоява да бъде създаден Закон за браншовите организации и добави:

“Темата на миналогодишната среща беше “Зърнопроизводството на кръстопът”. За една година изминахме пътя на разговори и срещи, за да може сега да начертаем основните стъпки и да работим за бъдещето на сектора”, добави още производителят.

Той обърна внимание и на младите сектора - новото поколение, което трябва да поеме и да доразвие сектор “Зърнопроизводство”.

Министър Десислава Танева също отправи приветствие към зърнопроизводителите и ги подкрепи с думите:

"Зърнопроизводството е изключително експортно ориентиран отрасъл. Искам да похваля сектора във връзка с това, на какво място ни отреждат спрямо световните сили. 

За 2018 г. износът на зърнено-житни е на стойност общо 3 млрд. 141 хил. лева или 37,3% от общия износ на селскостопански стоки в България. Това са цифрите, които показват вашата работа и като производители и като търговци.

Страната ни заема 11-то място в света по износ на мека пшеница, с реализиран експорт 4.17 млн. тона за 2018 г. На 11-то място сме и при износа на царевица с експорт от 1.41 млн. тона. Страната ни е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед с експорт от 779 хил. тона. Заемаме осмо място по износ на рапица. В челните места в света сме навсякъде!", каза Танева.

След земеделският министър, изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев поздрави зърнопроизводителите.


"Няма как да не ви поздравя от името на ДФЗ за начина, по който се отнасяте със земеделието. Винаги съм бил привърженик на структурата на надграждане. Плащанията са регулярни. Казахме ви, че на 21-ви ноември ще може да очаквате плащанията за акциза на горивата и на 21-ви ноември парите бяха по сметките на всички бенефициенти", припомни Грудев.

Той допълни, че за Кампания 2020 кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно. Грудев подчерта, че в момента ДФЗ усилено работи в посока дигитализация на процесите, които администрира. 

На откриването бе връчена и стипендията „Иван Генчев Танев“, която след конкурс спечели Веселин Златев от Аграрния университет в Пловдив. Младежът има бакалавърска степен “Растителна защита” от АУ-Пловдив, като сега ще продължи в това направление и за магистър. 


"Искам да благодаря отново на НАЗ затова, че избра мен за свой стипендиант и затова, че за 4четири поредна година правят този конкурс. По този начин те стимулират една група амбициозни студенти да се развиват. Пожелавам им това мероприятие да продължи да се развива, за да има повече интерес на младите към бранша", каза младежът.

Към момента Веселин не се занимава със земеделие, но планира това да се промени в бъдеще.