Африканската чума по свинете продължава да вилнее из Китай и Латвия. В азиатската страна постепенно се появява допълнителна справочна информация за мащабите на ситуацията с болестта. Оказва се, тя е по-тежка, отколкото официално е обявено – производството на свинско месо в Китай може да намалее с 30%, съобщава изданието meatinfo.ru.

Нови 169 огнища на опасни болести по животните по света

Последната оценка е дадена от Брет Стюарт, президент на Global AgriTrends, по време на презентация в Орландо, която се състоя преди дни.

Стюарт отбелязва, че в Китай е най-голямото поголовие от свине в света и същевременно там ситуацията с АЧС е най-тежка. Стадото се отличава с висока плътност, не е стандартизирано, а страната се опитва да скрие мащабите на разпространение на болестта.

По думите му ситуацията в азиатската страна е „много, много, много по-зле, отколкото се съобщава“.

Официално миналата седмица в Китай е регистриран само 1 нов случай на АЧС – в провинция Сичуан. Така това е 6-ият регистриран случай в тази провинция и първият от началото на годината. През март са регистрирани други два случая, а като цяло от началото на 2019 г. на територията на страната са обявени общо 14 огнища на АЧС.

Борбата с болестта продължава и в Латвия. Седем нови случая на АЧС са регистрирани сред популацията от диви свине.

От началото на 2019 г. в Латвия са открити 136 диви свине, заразени с АЧС. За първи път в страната болестта бе установено през юни 2014 г., информира rus.delfi.lv.