Още 650 хиляди дка земя остава да бъде третирана авиационно срещу инсектицидите на нодуларния дерматит. С темпото, с което се осъществява обработката в момента - 30-40 хил. дка на ден, процесът трябва да приключи до около две седмици. Вече 1.9 от общо 2.5 млн. дка са третирани, съобщи д-р Марин Маринов, главен експерт в Дирекция здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите в БАБХ пред Фокус.  
 
"Работим от 1 юни, до настоящия момент сме обработили територията на юг от река Дунав, в трикилометровата зона. Обработили сме оризищата в Пловдивско, огнищата в Хасковска, Старозагорска област и площите по поречието на река Струма", заяви Маринов.
 
"Сега работим по поречието на река Места и в района на Гоце Делчев, където има над 150 огнища на това заболяване", допълни той. 
 
Вчера сутринта над 50 пчелари се събраха на селскостопанското летище край Гоце Делчев и не позволиха на хеликоптерите да излетят, за да осъществят авиационното пръскане. Според собствениците на кошери от региона третирането с препарата е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно, съобщи Дарик. 
 
Досегашният ни опит показва, че при третиране на площите с този препарат, няма проблеми, ако пчелите са затворени в кошерите, обясни д-р Марин Маринов. 
 
Специалистът увери, че препаратите се разпръскват само сутрин, когато пчелите все още не са напуснали кошерите.
 
"Ако стопаните наистина ги затворят, няма да има никакъв проблем. Уведомителни писма за района на Гоце Делчев са изпратени още на 29 юни, имаме потвърждение от кмета, че са уведомени пчеларите. Не можем да изменим териториите, защото там е установено заболяването нодуларен дерматит", заключи Маринов.