Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за утре (12 май) оранжев код за обилни валежи в областите Видин, Монтана и Враца.  През нощта срещу четвъртък и утре, голямото преовлажняване на почвата и високите нива на реките има повишена вероятност за локални наводнения. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.
 
Оперативното звено в МОСВ ще бъде активирано от 15:00 часа днес (11 май). Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. 
 
От МОСВ съветват гражданите да бъдат внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка; да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи.
 
Жълт код за дъжд обяви НИМХ в областите: Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София, Софийска област, Перник и Кюстендил. През нощта и утре  се очакват значителни валежи. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.