За поредна година природата поставя на изпитание рапицата. По-смелите земеделски стопани, които успяха да засеят през тази есен от маслодайната култура, сега са изправени пред дилема.  

Разорават посеви с пшеница в Добруджа

Обичайно рапицата в Добричка област се сее в края на август и началото на септември. Точно в този период паднаха локални валежи от порядъка на 18-28 литра и те провокира масовата сеитба. Последвалото засушаване през септември и октомври отново показа, че рапицата е рискова култура, подчерта Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

„В Добричка област има региони, в които продължава да не вали. Това са Крушари, Ген.Тошево, Шабла, Каварна. Там със сигурност рапицата няма да оцелее”. 

Маслодайната култура е на път да изчезне от Добруджа. През последните стопански сезони рапицата не става, растенията не поникват, посевите се разорават и се трупат само разходи. Една от основните причини е есенното засушаване, което държи семето в почвата без развитие. Ако случайно паднат локални валежи, то посевите са неравномерни. По тези причини повечето стопани избират да не рискуват. 

„В годините, в които културата стане, тя дава прекрасни добиви и цена. Ние сме първата държава в Европа, която започва да жъне рапица в началото на лятото”, допълни още фермерката. 

Близо 59 000 дка са площите с рапица, които бяха засети през тази есен в Добричка област. Това е два пъти повече в сравнение със стопанската 2019/2020 г., когато производителите се осмелиха да засеят едва 29 000 дка. От тях те пожънаха средно по 202 кг/дка. 

Година по-рано площите с рапица в Добруджа бяха 189 000 дка. От тях обаче пропаднаха 60 000 дка. Продължителната есенна суша, комбинирана с изчерпаните оскъдни запаси от влага през лятото, доведоха до провал на реколтата. 

Оказва се, че през последните 3 години земеделските стопани периодично разорават площи с рапица и презасяват с пролетни култури. 

След тежката стопанска година с оскъдна реколта от почти всички култури, провалът на посевите с рапица ще нанесе допълнителен удар върху производителите. Прогнозите на синоптиците обещават през ноември само температури над нормата и липса на валежи.