Времето днес ще бъде типично за сезона слънчево и горещо, като за две трети от страната е обявен жълт код за опасно високи температури.

Агрометеорология: Силните дъждове засега заобикалят жътвата

Застрашени от жегите са 19 области в страната. Изключение правят само Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Смолян и Кърджали, където кодът е зелен, стана ясно от информация на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Минималнните температури ще са между 17 и 21 градуса, а максималните - между 33 и 38 градуса. По-прохладно ще бъдде само край морето, където максималните температури ще са 27-29 градуса.

Следобед в западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачост. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

"На места дъждовете ще бъдат интензивни, като ще има и условия за градушки. През ноща валежите ще обхванат и централните райони на страната Вятърът ще бъде от изток-югоизток", отбелязват метеоролозите.

Утре, 29 юли, времето в по-голямата част от страната ще се успокои. Жълт код за интензивни дъждове и гръмотевиччни бури в шест области на страната - Видин, Монтана, Враца,Ловеч, Габрово и София област.