Тази седмица трябва да започне ваксинация на животните в Северна България срещу заразния нодуларен дерматит, където заразата вече е факт. Държавните ветеринарни специалисти смятат, че в части на Южна България, Благоевградска област например, проблемът със заразния нодуларен дерматит е овладян. Мотивират се с факта, че от края на месец май няма констатирани болни животни в по-големите животновъдни обекти, предаде БНР.


Наистина последните случаи на положителни проби са от животни, отглеждани в домашни условия. Ваксинирани в областта са около 40 хиляди говеда. Такава е бройката на едрите животни, които са в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните. Предполага се, че реалният им брой е над 50 хиляди, като разликата идва от немаркираните животни. Много от фермерите, а и частно практикуващи ветеринарни лекари, не са склонни да приемат оптимистичната прогноза за овладяното положение с нодуларния дерматит в областта, която се оказа най-засегната в страната. Над 800 животни са умъртвени до момента. Десетки стопанства опустяха, а фермерите още не могат да преглътнат жестоката картина след евтаназията на животните им – покрай болните, и здравите.

Много от тях отказаха да подновят стадата след като отмине забранителният период. Парите от обезщетенията ще им стигнат едва да оцелеят, но не и да закупят нови животни. Страхуват се. По-основателният страх обаче идва от обезпокоителната информация за възобновяване на големите мащаби на заразата в граничния район Серес на съседна Гърция, съобщи Нигоиван Сабахлъков – фермер от Хаджидимово – собственик на около 1000 животни:

Проблемът си продължава. Всеки ден излизат нови и нови животни, но искам да алармирам нещо предварително, защото ние винаги казваме след свършен факт – в момента в Серес по Гърция има страшно огнище, и всеки момент се очаква да влезе в България. В Сереска област е обявено бедствено положение относно дерматита. Серес до Петрич е 15 км. Това означава, че тропа на вратата ни. Ваксината няма да помогне, може би това, което говореха, че вертолет или самолет трябва да пръска. И в нашия селски район си продължава дерматита, има огнища. Всеки божи ден праовим дезинфекция на стопанството, сутрин осъмваме с мисълта дали някое животно се е разболяло.