Две опасни зарази са открити в няколко регистрирани животновъдни обекти в област Ямбол, обяви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Лабораторни изследвания са установили наличието на вирусна инфекция Мукозна болест по говедата, а също и на бактериалната зооноза Пастьорелоза. При хората тази бактериална инфекция води до патологични изменения по кожата, като може да предизвика гнойни процеси във вътрешни органи, които застрашават живота на пациента.
 
Резултатите от изследванията са потвърдени в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), допълниха от агенцията.
 
Фермите са посетени от областния епизоотолог на Агенцията. На място той е установил, че за животните не се полагат необходимите грижи и това е причината за проявата на заболяванията. Във фермите е наблюдавана смъртност при животните, за която Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Ямбол е взела мерки веднага, след като получила сигнал.
 
Снимка: pixabay.com
 
Според ветеринарните власти в единия от случаите не е спазена процедурата за уведомяване на официалните власти при съмнение за заразна болест по животните – сигналът в ОДБХ-Ямбол е подаден със закъснение и то от странични лица, а не от самия животновъд или от регистрирания ветеринарен лекар.
 
„Държавната програма за профилактика и борба срещу болестите по животните предвижда мерки срещу тези заболявания, които са за сметка на техните стопани. За целта те следва да се обърнат към регистрираните ветеринарни лекари, с които са сключили договор за обслужване на фермите им“, уточни пресслужбата на Агенцията.
 
Оттам допълниха, че адекватното хранене и поддържането на животните в добро здраве са основни аспекти на хуманното отношение към животните.