Държавен фонд „Земеделие“ продължава да превежда първия транш от субсидиите към фермерите, които имат подписани договори за подпомагане по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от мярка 6 „Развитие на стопанствата и предприятията” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.


Близо 900 млади земеделски стопани със сключени договори получиха субсидия в размер на левовата равностойност на 12 500 евро. В рамките на тази седмица първо плащане по подмярката са получили 73 млади фермери. Общият размер на преведените средства е 21 660 485 лева. 


До момента подписаните договори са 934. Приключва процедурата по одобрение и за други 112 проекта, по които предстои подписването на договори. С това 1 046 договора, попадащи в рамките на бюджета по подмярката, ще бъдат приключени. 
Отказани или оттеглени от бенефициентите към момента са 177 проекта, по 119 заявления комуникацията продължава. Заради сигнали за нередности Фонд „Земеделие“ е спрял 54 договора.


След извършен анализ и след отчитане на резултатите от обработката на проектите е установено наличието на бюджет, с който ще се финансират още 72 проекта, част от предварително класираните в 120-процентния бюджет. Подлежащите на приключване допълнителни проекти са с над 32.24 точки от критериите за подбор по подмярката. До края на седмицата ще се извърши контролна проверка, с което окончателно ще финализира обработката и на тези проекти.