По инициатива на Областна дирекция „Земеделие” Бургас (ОДЗ-Бургас) бяха раздадени за шести път годишните награди на най-добрите животновъди в областта.
 
 
Три са категориите, попадащи в класацията. Наградите връчиха директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Лидия Станкова, зам. областният управител Севдалина Турманова и съветникът на земеделското министерство Бойко Синапов.
 
Наградата за най-добър пчелар спечели Манол Тодоров от Царево. Той произвежда традиционен странджански манов мед още от далечната 1967 г. В момента пчеларят стопанисва 7 пчелина в селата Фазаново, Велика, Ахтопол и Варвара, съобщиха от 7 дни Бургас.
 
За най-добър овцевъд за 2017 г. е избран Красимир Боев. Неговото стопанство се намира в карнобатското село Сигмен. Там той отглежда 3365 овце от породата Лакон. Фермерът набляга на репродуктивния мениджмънт, за да постигне добър ефект в животновъдството.
 
Жеко Николов от Болярово пък стана най-добър говедовъд за 2017 г. Той се грижи за над 300 говеда от породите Херефорд и Абърдийн ангус. Освен това стопанисва 503 хектара пасища и още 700 хектара обработваеми земи, които засява с пшеница и ечемик.
 
И тримата отличени получиха статуетки във формата на бик – символ на упоритост, устойчивост, труд и воля.