В близките до края на месеца се очаква Националната агенция за приходите (НАП) да е готова със становище как ще се облагат приходите на тютюнопроизводителите, получени като преходна национална помощ в периода 2013-2017 г.
 
 
Това съобщи пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 Цветан Филев. Той отрече да е постигнато съгласие между бранша и ръководството на НАП, че стопаните дължат 10% върху получените средства, като ще им бъде дадена възможност да разсрочат плащанията си.
 
Мотивът на тютюнопроизводителите е, че до 2016 г. включително тези пари са били необлагаеми, а са посочени като облагаеми с промяна в данъчното законодателство през 2017 г.
 
„В момента разговорите ни са в разгара си. Комуникацията между НАТ-2010 и НАП продължава. Нищо не сме договорили като финално решение. Позицията ни е същата, каквато беше и в началото. Средствата от Преходната национална помощ за тютюн, които сме получавали назад в годините, са необлагаеми. Това ни е позицията и това ще защитаваме. До къде ще стигнем – не знам“, обясни Цветан Филев.
 
 
Той подчерта, че земеделският министър Румен Порожанов е изпълнил поетия ангажимент да организира среща на представители на бранша с ръководството на НАП. Тя се е състояла на 20 март с участието на министър Порожанов и на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова. На нея обаче не се е стигнало до окончателно решение по казуса.
 
В същото време е постигнато съгласие регионалните офиси на НАП и браншовите организации да проведат съвместни семинари, на които тютюнопроизводителите да получат отговори на всички данъчни въпроси.
 
Първата от поредицата срещи ще се състои на 31 март, неделя, от 11:00 часа в конферентната зала на хотел „Данубе“ в Силистра. В нея ще участват общинските координатори на НАТ-2010 от Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе. Така на практика ще има представители на бранша от целия Североизточен тютюнопроизводителен регион.
 
 
Провеждането на този първи семинар в близките дни дава основание на Цветан Филев да очаква, че дотогава ще има окончателно решение на въпроса с облагането на средствата от преходната национална помощ.
 
Той отново подчерта, че тютюнопроизводителите искат да спазват законите, да декларират приходите си и да си плащат данъците, когато те са дължими.
 
Добра новина за тази година е, че средствата, които тютюнопроизводителите ще получат към 20 април като преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2018, ще бъдат авансово обложени с 10% данък от наредителя – Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА). В резултат, ако един стопанин има например да получава 1000 лв., ще му бъдат удържани 100 лв. данък и той ще вземе чисти 900 лв. Догодина те ще трябва да бъдат вписани в данъчната му декларация, но данъкът вече ще е преведен.
 
Колкото до възможността за разсрочено плащане на дължими суми за минали периоди Цветан Филев заяви, че данъчните власти предлагат такъв вариант на всички данъкоплатци, когато имат натрупани задължения.
 
„Към този момент обаче не мога да приема, че за тютюнопроизводителите тези данъци за периода преди 2017 г. са дължими. Продължаваме разговорите с НАП от позицията си, че те не са дължими“, уточни председателят на браншовата организация.