Земеделските производители очакват пакета от директни плащания за тази стопанска година. Надявам се да се възползваме от възможността, като всяка година субсидиите за животновъдите на глава животно, да бъдат платени още през есента. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред 24 часа във връзка с очакваните помощи в сектор Животновъдство.
 
Министър Танева допълни, че на този етап се очакват и правилата за разпределение на новия пакет за подкрепа на сектор Животновъдство, като през месец септември рамката ще бъде готова на европейско ниво, а от нас остава единствено да я доразвием. 
 
„За България има 5,8 млн. евро. След като доразвием рамката, възможно в най-краткия срок, ще разпределим и тези средства. Вероятно това ще е краят на октомври. Защото, след като излезе регламентът за тази помощ, трябва да се нотифицират националните схеми. Или има административна процедура от поне 40-50 дни, от която не можем да избягаме. Трябва да отбележа, че България произвежда 0,33% от суровото мляко в ЕС, а пакетът, който получи за подкрепа за кризата в сектор Мляко, е 1,7% от общия т.е националният интерес беше по-добре защитен, включително и от предходното разпределение. Имаме около 30% увеличение на европейския пакет подпомагане спрямо относителната тежест на нашето производство от европейското“, заключи Десислава Танева.