Фермер.БГ се завръща с информационната си емисия в края на седмицата. Всеки петък очаквайте Обзор на аграрната седмица, в който синтезирано ще бъдат подбрани всички актуални новини от бранша през изминалите 4 работни дни.
 
 
 
Със старта на инициативата на Министерство на земеделието и храните – Подкрепяме българското във Варна, се проведе и среща с земеделци и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. На нея, министърът обясни, че за да можем да генерираме доход трябва да знаем, че този доход от помощи и субсидии не може да стане. Този доход може да се генерира от професионализъм в производството и трябва да стимулираме тези практики.
 
● ● ● 
 
 
ГИТ обяви обществена поръчка за надграждане на създадения през миналата година софтуер за регистрация на образците. След надграждането на софтуера земеделските стопани ще имат възможност да регистрират образци на еднодневни трудови договори по всяко време, дори в извън работното за Агенцията. Предвижда се автоматично да се изчислява дължимото възнаграждение, дължимите осигурителни вноски и данъци, както и по-лесно подаване на декларацията за осигурените лица към НАП.
 
● ● ● 
 
 
Във връзка с инвестициите за напояване от АЗПБ предлагат да се прилага един документ – само от РИОСВ, а съгласуването с Басейнова дирекция да се прави междуведомствено. Така ще се избегне необходимостта земеделските производители да обикалят в различните държавни институции и да събират множество документи
 
● ● ● 
 
 
Дебатът за посоката на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), след 2020 година, е отворен от два дни. Опростяването при обслужването на земеделците е част от него. Това обясни във вторник министърът на земеделието и храните Десислава Танева 
 
● ● ● 
 
 
Във вторник, на среща в Бургас, Министър Десислава Танева обясни, че най-голямото предизвикателство пред МЗХ, е това как да обедини малките производители на храни, чийто достъп до пазара е труден, но и които са изключително важни за потребителите. 
 
● ● ● 
 
 
Подкрепа на българското означава насърчаване на производители, на българските земеделски стопани, които произвеждат най-вкусните домати, най-вкусния пипер, ястия, най-хубавото мляко и сирене, каза зам.-минисър Георги Костов в сряда в град Ямбол.
 
● ● ● 
 
 
В четвъртък започна приемът на заявление за минимална помощ de minimis, с която ще се подпомага сектор Пчеларство. Предвидените средства за тази календарна година са в размер на 4 379 000 лева.
 
● ● ● 
 
 
Идеята за обединение на фермери с цел взаимопомощ в сектор Животновъдство не получава добри отзиви от страна на фермерите, тъй като средствата, които са вложени в отделните ферми и оборудването им, не са еднакви за всички. Това каза в четвъртък председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в Пазарджишко Румен Георгиев.
 
● ● ● 
 
 
Към 8 септември, четвъртък, са сключени 399 договора за 1 394 630 лева. Срокът за представяне на застрахователни полици в отделите„Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП)на областните дирекции на ДФ„Земеделие“е до 30 септември. Крайният срок за сключване на договорите с Фонда и изплащането на средствата е до 16 декември 2016 г.
 
● ● ● 
 
 
В петък ДВ (бр. 70 от 9 септември 2016 г.) обнародва Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 12 от 2016 г. за прилагане на подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура на ПРСР 2014-2020.
 
● ● ● 
 
 
В петък бе и обнародвана Наредба № 13 от 26 август 2016 г., с която се уреждат мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и стават ясни начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. 
 
● ● ● 
 
 
Третото Националното изложение на малинопроизводителите в град Лозница започна днес и бе открито от заместник-министъра на земеделието и храните Свилен Костов. Събитието започна в 10:00 часа на централния площад в града. Форумът ще продължи от 9 до 11 септември 2016 г. 
 
● ● ● 
 
 
Предвид на изключителният брой документи, които пчелари трябва да представят, Фермер.БГ синтезира целият списък с информация, която се изисква при кандидатстване. За да бъдем по-полезни разделихме документите в 3 категории.
 
● ● ● 
 
 
Основните проблеми, представени от земеделските производители в област Разград, бяха свързани с текущите процедури по комасация на земята, по сключване на споразумения за ползването, както и някои специфични казуси, характерни не само за региона. Активни бяха и пчеларите, които представиха проблемите и исканията си, обясни зам.-министър Свилен Костов
 
● ● ● 
 
 
 
Днес, събота, в Министерство на земеделието и храните ще бъдат представени мерките за превенция на земеделските и горските територии от пожари. Събитието е с начален час от 11.30 часа
 
● ● ● 
 
 
 
Днес е последният ден, в който производители могат да подадат заявления по Схемата за внос на сирена в САЩ при намалени мита. Всички заинтересованите лица могат да подават документи в ДФЗ за издаване на лицензия за износ. Тази лицензия ще се издава до 15 декември 2016 г., като самият документ ще бъде валиден за цялата 2017 г. 
 
● ● ● 
 
 
Към началото на седмицата (1 септември 2016 г.) са прибрани 315,9 хил. тона слънчоглед и 82 хил. тона царевица. Това е съответно с 5,7% и 59,7% повече на годишна база, като увеличението се дължи на по-бързия темп на прибиране на реколта 2016, докато при средния добив на този етап и при двете култури се отчита леко понижение спрямо миналата година. 
 
● ● ● 
 
 
България ще поиска между 50 и 75% от държавните разходи за справяне със заразния нодуларен дерматит, да бъдат възстановени от ЕК. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след откриването на конференция с министри от ЕС у нас.
 
Земеделските стопани вече имат възможност да направят справка дали в декларираните от тях площи за подпомагане за Кампания 2016 има застъпвания, къде са застъпванията и какъв е размерът на двойно декларираните площи.
 
● ● ● 
 
 
В събота завършваме с добра новина. Млекопроизводителите, които не попаднат в обхвата на извънредната подкрепа от Европейската комисия, ще получат средства от националния бюджет. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща със земеделски производители от Област Шумен.
 
 
Така завършва нашата аграрна седмица. Екипът на Фермер.БГ ви пожелава прекрасни почивни дни и ползотворна работа!