Началото на седмицата 4-8 август 2014 г. започна с последствията от голямото наводнение в Мизия и Бяла Слатина, което заля домове, селскостопански сгради, земеделски земи и силози пълни със зърно. 100 хил. дка са залети от наводнението в област Враца. Тонове зърно е под вода в складовете. В Северозападна България жътвата на пшеница не беше приключила преди потопа, тъй като през последните 2 седмици машините изобщо не можеха да влязат в масивите заради неспиращите дъждове. Земеделските производители от региона са категорични, че всички ниви, през които е минала водата, са унищожени и няма посеви с шанс за оцеляване.
 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
 
На фона на бедственото положение, обявено в Северозападна България, във вторник президентът Росен Плевнелиев обяви състава на Служебния кабинет, а в сряда Димитър Греков предаде поста земеделски министър на Васил Грудев. От април 2006 г. до август 2013 г. Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – от експерт в отдел „Директни плащания на площ“ до изпълнителен директор на Фонда в периода септември – ноември 2013.
 
Заместник министрите на Греков и целия политически кабинет бяха освободени, а Грудев обеща анализ на финансовото състояние на Министерството и фонда. Той ще работи с трима заместници, чиито имена ще станат ясни до дни. Министър Грудев постави пет приоритета по време на управлението си: 
 
В четвъртък Русия обяви, че въвежда ембарго за агропродукция от страни, въвели до момента санкции срещу нея – ЕС, САЩ, Япония, Канада, Австралия и Швейцария. Тя се отнася за месо – свинско, телешко/говеждо и пилешко, както и плодове, мляко и млечни продукти и суровини Забрана за внос на изброените в списъка продукти влезе в сила от 7 август и ще важи за срок от 1 година. 
 
Отново в четвъртък Европейската комисия сключи днес Споразумение за партньорство с България, което определя стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. България получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело. 
 
И през тази седмица продължи разпространението на болетта син език по преживните животни. Засегнати са нови населени места в област Бургас и южна България, но болестта вече се разпространява и на север – в областите Ловеч и Габрово са констатирани болни животно. В Община Добричка взеха превантивни мерки като забраниха нощната паша , за да се избегне заразяване на животните. 15 региона и над 180 населени места са засегнати от болестта към момента, съобщиха за Фермер.БГ от Агенцията по безопасност на храните. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!