Фермер.БГ се завръща с информационната си емисия в края на седмицата. Всеки петък очаквайте Обзор на аграрната седмица, в който синтезирано ще бъдат подбрани всички актуални новини от бранша през изминалите 5 работни дни.
 
 
В понеделник Министерство на земеделието и храните публикува Разяснения по условията за предоставяне на финансова помощ във връзка с обявен период на прием на заявления за подпомагане от 2 септември 2016 г. до 3 октомври 2016 г. по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г.
 
● ● ● 
 
 
Tютюнопроизводители от областите Хасково и Кърджали готвят голям протест заради забавени плащания. Тютюневата реколта е изкупена в началото на 2016 година, но плащане още не е реализирано все още. От фирмата изкупвач са гарантирали, че сумите ще бъдат преведени до 15 юли, а днес сме 29 август и все още плащане – няма. Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител, разказва повече по темата.
 
● ● ● 
 
 
Институтът по земеделие в Русе разработи два нови сорта винено грозде, които са устойчиви на болести. Това улеснява до голяма степен отглеждането им, тъй като няма да е необходимо стопаните да пръскат против мана. Лозарите ще могат да се снабдят с новите сортове от догодина, след като приключи анализът и опитите с тях и разбира се, получат сертификат.
 
● ● ● 
 
 
В понеделник разговаряме още с Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България за минималната помощ de minimis, която животновъди толкова чакат; за вълната от болести, която рефлектира негативно върху сектора; за промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, както и за това къде се намира сектор Животновъдство в световен план.
 
● ● ● 
 
 
Месец по-рано от обикновено започна гроздоберът във Видинско, съобщи Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Става въпрос за белите сортове, предимно мускат отонел. Причината за това са летните горещини и добрата специална резитба, която стопаните са направили .
 
● ● ● 
 
 
Във вторник започна най-голямото изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО Есен 2016. Деветото по рода си издание бе официално открито от Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тази година участие на събитието взимат 180 фирми, позиционирани на 35 хил. кв. метра площ. 
 
● ● ● 
 
 
Земеделските производители очакват пакета от директни плащания за тази стопанска година. Надявам се да се възползваме от възможността, като всяка година субсидиите за животновъдите на глава животно, да бъдат платени още през есента. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с очакваните помощи в сектор Животновъдство. 
 
● ● ● 
 
 
Тази година количеството с реколта от лавандула е добро. Произведеният лавандулов цвят и лавандулово масло е много по-голямо от предходни години и дори по-голямо от това, което пазарът може да поеме. По темата говори Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация Биопродукти.
 
● ● ● 
 
 
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира при откриването на изложението БАТА АГРО Есен 2016, че всяка година от 3,5% до 8 % се увеличава броят на регистрираната земеделска техника, като от 2011 г. до 2015 г. включително всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова селскостопанска техника 
 
● ● ● 
 
 
Във вторник на БАТА АГРО Есен 2016 специалистът Антон Аспарухов, Дирекция Развитие на селските райони в МЗХ, разясни кои са важните и нови критерии по предстоящия прием по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020.
 
● ● ● 
 
 
Промените по мярка 4.1 след да доведат и до разширяване на обхвата на кандидатите по мярката. Не говорим за отрязан сектор, а говорим за много по-голяма проектна готовност на земеделския бранш в България, отколкото са възможностите на Програмата за развитие на селските район, обясни Десислава Танева при откриването на БАТА АГРО Есен 2016 г.
 
● ● ● 
 
 
Приемът по мярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти е планиран за началото на следващата година. В момента тече контрактуването на договорите и разглеждането на проектите, като все още предстои слизането до последните точки - 55, които са и минималният брой точки за проекти, влезли в ранкинга. Темата коментира Десислава Танева, министър на земеделието и храните
 
● ● ● 
 
 
В сряда правителството одобри допълнение на постановлението за изпълнението на държавния бюджет за 2016 година. Изменението е свързано с приетите промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, чрез които се създава правна уредба за прилагането на новата схема за държавна помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, за земеделските производители.
 
● ● ● 
 
 
Работи се по моделът, който лансирахме и от следващата година земеделските производители няма да заплащат за закупуването на противоградни ракети. Темата коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на селскостопанското изложение БАТА АГРО Есен 2016 г.
 
● ● ● 
 
 
В четвъртък стана ясно, че от 12 септември стартира прием на мярката за помощ за намаляване на производството на краве мляко. Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставя помощ от 150 млн. евро за всички производители на краве мляко, които решат доброволно да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца.
 
● ● ● 
 
 
Стартира приемът на документи за участие във втория транш по схемата Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете. Заявления ще се приемат до 26 септември, а помощта се предоставя за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. 
 
● ● ● 
 
 
В четвъртък на УС на ДФЗ се одобри минимална помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г. в размер на 4 379 000 лева. По схемата ще се подпомагат пчелари, отглеждащи между 20 и 200 пчелни семейства, като за стопаните с над 200 пчелни семейства de minimis ще се предоставя за първите 200 пчелни семейства. Размерът на подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лева.
 
● ● ● 
 
 
След УС на ДФЗ стана ясно, че земеделските стопани ще могат да ползват целеви кредит за закупуване на минерален тор и/или семена и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница от реколта 2017.
 
● ● ● 
 
 
На Консултативния съвет в Ловеч, животновъди от областта сигнализираха за неправомерно използване на държавно подпомагане. При направени проверки по жалби и сигнали, представители на БАБХ констатирали несъответстваща бройка животни в няколко животновъдни обекта. 
 
● ● ● 
 
 
В петък Министерство на земеделието и храните публикува Проект на Наредба за прилагане на Програмата за пчеларство за периода 2017-2019 година. В проекта стават ясни дейностите, които ще се субсидират и съответно условията за финансиране.
 
● ● ● 
 
 
От петък, 2 септември, в областните дирекции на ДФЗ се приемат заявления по подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от мярка 7 Основни услуги и обновяване на селата в селските райони на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Приемът ще продължи до 3 октомври 2016 година. 
 
● ● ● 
 
 
Износителите на сирена, които искат да се възползват от европейската квота за внос в САЩ при намалени мита, трябва да подадат заявление за издаване на лицензия за износ в ДФЗ до 10 септември 2016 г.  
 
● ● ● 
 
 
В петък Държавен вестник обнародва реда и условията за прилагане на схемите за директни плащания. В Наредбата стават ясни документите, които ще се изискват за реализираната продукция.
 
 
Така завършва тази аграрна седмица. Екипът на Фермер.БГ ви пожелава прекрасни почивни дни и ползотворна работа!