В понеделник след заседание на Управителния съвет на ДФЗ, ръководствата на Министерството и Фонда дадоха съвместна пресконференция. Директорът на Фонд Земеделие Атанас Добрев заяви, че назначението му е не е политически обвъзрано и само за първите 4 дни от встъпването му в длъжност, са разписани проекти за 15 млн. евро.

Управителният съвет на ДФЗ взе решение да предостави на Прокуратурата доклад от извършената проверка на състоянието на институсията след освобождаването на Мирослав Николов от поста изпълнителен директор. Димитър Греков съобщи, че докладът от извършената проверка е с обем от 180 страници и съдържа пълно описание на всички нарушения.

Заместник-министър Явор Гечев обяви, че МЗХ работи „по хипотезата за отваряне на Млад фермер в кратки срокове с бюджет от 27 млн. лева“.  Този път той не се ангажира с конкретна дата. Гечев каза още, че МЗХ се е спряло на вариант наддоговаряне на проектите по мярка 121. 690 са проектите по мярката, които остава да бъдат договорирани за около 200 млн. лв. Тези проекти са разгледани, увериха от ДФЗ.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!


В понеделник се проведе и заседание на работната група по директни плащания 2015-2020. На него 30 неправителствени аграрни организации подписаха общо становище по директните плащания в четири точки – дефиниция за активен фермер, минимална площ за подпомагане, таван на плащанията и Схема за дребни земеделски стопани. С особено мнение за Таван на директните плащания се беше подписала председателката на НАЗ Румяна Ангелова. В последствие след разширено събрание на УС на НАЗ стана ясно, че в Асоциацията на този етап няма единомислие по темата.  

В сряда изтече срока, в който Ветеринарните лекари трябваше да подпишат договорите си с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за държавната профилактична програма за 2014 година. Много малка част от ветеринарните лекари подписаха тези договори, защото не приемат условията заложени в тях и най-вече  т.нар. „коефицент на редукция“, който ДФЗ може да наложи във всеки един момент. От началото на 2014 г. ветеринарите на работят по ДПП – показателни за това са проблемите със синия език и туберкулозата по животните.

Заради създалата се епизоотична обстановка и превенция срещу разпространение на болестта Син език, от Агенцията по безопасност на храните съобщиха за Фермер.БГ, че има издадена заповед, която ограничава придвижването на живи животни между населените места, пашата на добитъка и търговията с животни.  

520 млн. евро са усвоени в едногодишния мандат на управление на Кабинета Орешарски по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за сектор „Рибарство“ , отчетоха от Министерски съвет часове преди премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка.

След Оставката проф. Димитър Греков коментира пред Фермер.БГ, че Споразумението на браншовите организации за директните плащания ще се вземе предвид към окончателното оформяне на Концепцията. Очаква се следващата седмица заседание на Кабинета в оставка, на което Концепцията за директните плащания ще може да бъде одобрена заедно с предложенията на браншовите организации. До 1 август МЗХ трябва да изпрати в ЕК становището на България относно зелените плащания, Схемата за младите фермери, тавана на плащанията и преразпределителното плащане; прехвърлянето на средства от директните плащания към селската програма и обратно.

В четвъртък ДФЗ – РА откри приемна за граждани. В нея земеделските производители могат да правят допълнителни справки по казуси относно директните плащания и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) всеки работен ден от 9 ч. до 17.30 ч. в сградата на ЦУ на ДФ „Земеделие” в София след предварително записване по телефона.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!