В началото на тази седмица Министерство на земеделието и храните обяви националните доплащания за тютюн за 2013 г. За премирано в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн „Басми” до 2 т ще се плащат по 3,00 лв./кг, а над 2 т – по 2,04 лв./кг; Субсидията за сортова група „Каба Кулак” е 1,60 лв./кг; за „Бърлей” по 1,17 лв./кг и за сортова група „Виржиния” по 0,93 лв./кг.

От 14 до 30 април 2014 г. Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) приема документи за отпускане на помощ за хуманно отношение към свине и птици за 5-годишен ангажимент. Документи за подпомагане се подават в областните дирекции на Фонда. Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от помощта е до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване. Бюджетът за първия транш по всяка схема е 20 млн. лева.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 





Дни след като Парламентът прие промени в Закона за земеделските земи, Президентът Росен Плевнелиев му наложи вето. Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя, се посочва в позицията на Президента.

Близо 40% спад бележи цената на царевицата. Средно за периода септември 2013 г. – февруари 2014 г., изкупната цена на царевица за зърно бележи спад от 37% на годишна база до 265 лв./тон. Данните са от анализ на земеделското министерство, публикуван през тази седмица. През следващите няколко месеца може да се очаква цените на царевицата в световен мащаб, а в частност и в България, да останат под нивата от предходната година, под влияние на рекордно високото глобално производство за пазарната 2013/14 година, посочват експертите от Земеделското министерство.

В сряда заместник министър Явор Гечев обяви пред Фермер.БГ, че ранкингът по мярка Млад фермер е готов, а договорите с одобрените кандидати ще бъдат подписани през месец май. Новият прием по мярката за млади фермери ще започне в края на май или в началото на юни. С некласирани проекти отново ще може да се кандидатства, стига да отговарят на сроковете. Ангажирахме се с удължаване на сроковете от 14 на 18 месеца, за да могат повече млади фермери да имат възможност да кандидатстват , посочи Гечев.

Също през месец май се очаква да бъдат подписани и договорите по забавените с 10 месеца проекти по мярка 121 за модернизиране на стопанствата.

Комитетът за развитие на селските райони на ЕК е представил одитен доклад, в който е посочено спиране на малко над 396 млн. евро по мерки от Програмата за развитие на селските райони. Това е стандартна процедура, описана подробно в европейското законодателство, посочи заместник министър Гечев на извънредна пресконференция и допълни, че Министерството полага всички услилия да запази всеки един лев по ПРСР“, посочи още Гечев. Той уточни, че забележките на ЕК са свързани с изискването за допълнителна информация за прозрачност относно вече реализирани проекти по мерки 123, 223, 226, 321 и 322.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!