Кметът на Община Малко Търново входира докладна записка с предложение за приемане на Декларация срещу избиването на домашни животни, в следствие на обявените огнища на болестта шап и болестта шарка на територията на община Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на общината. На 11 октомври, петък 2013 г. от 13.30 ч., в Заседателната зала на НЧ “Просвета — 1914”- гр. Малко Търново ще се състои Извънредна сесия на Общински съвет – Малко Търново.

В края на месец септември заради констатирано огнище на болестта шарка по овцете в с. Стоилово, общ. Малко Търново бяха избити всички заразени и контактни кози и овце с цел да се ограничо разпространението на болестта.

Община Малко Търново е разположена на границата с Р. Турция, поради което съществува реална възможност от повторно развитие на подобни сценарии, които ще доведат до ситуация, в която развитието на животновъдството в Странджа ще бъде невъзможно. Пораи тази причина, въпреки принципната позиция на ЕО  за неваксинация, предварителната ваксинация на домашните животни от по-често срещаните заразни болести е единствения възможен изход.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!