Община Асеновград организира конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2016 г. Събитието ще се проведе на 31 януари 2017 г. от 17:00 часа на площад Академик Николай Хайтов. Това съобщиха от общинската администрация.
 
Заявка за участие могат да направят всички заинтересовани производители в стая 405 на община Асеновград до 16 януари 2017 г.   
 
На участниците в общинския конкурс ще бъде раздаден награден фонд от 920 лв. и два броя 50-литрови бурета. Наградите са разпределени в няколко категории:
 
Червени вина
І място - 200 лв. плюс 50-литрово буре
ІІ място 160 лв.
ІІІ място 120 лв.
 
Бели вина
І място  -120 лв.
 
Четири поощрителни награди по 50 лв.
 
Награда на производител от населено място извън Община Асеновград  -  50-литрово буре
 
Награда на публиката 120 лв.
 
 
В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина от реколта 2016 г. Вината на участниците трябва да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки. Производителите могат да участват само със собствени вина, като няма да бъдат допуснати вина, произведени от грозде от директни сортове или изкуствено ароматизирани.  
 
Друго важно уточнение е, че производителят трябва да притежава минимум 30 броя бутилки от всяко вино, предложено за участие в конкурса. 
 
Най-доброто домашно вино ще се определи от дегустационна комисия на специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното – София  и “Винзавод” АД - Асеновград.