Областните дирекции "Земеделие" към МЗХ  започват огледи след градушките, които паднаха вчера в цялата страна.

 

Вследствие на неустойчивост на атмосферата на 5 юни, между 3.15 ч. и 18.00 ч. на територията на цялата страна се развиха мощни купесто - дъждовни облаци, придружени с градушки, проливни дъждове и ураганни ветрове, като обхващат територия от над 5 000 000 дка, съобщават от Изпълнителната агенция „Борба с градушките”.


Изключително силните градови процеси са се развили в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен посочва изпълнителният директор на агенцията инж. Николай Николов. Регионалните звена на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” от цялата защитавана територия, която е в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Ст.Загора и Сливен, провеждат активни въздействия върху общо 72 градоопасни облака.

 

В резултат на тези противоградови въздействия са намалени до голяма степен нанесените поражения върху селскостопанската продукция в защитаваната територия на 8-те области, като по данни на агенцията те са били ограничени само в ограничени площи на областите Пазарджик и Пловдив.

 

Причините, довели до тези поражения в двете защитавани области, въпреки проведените противоградови въздействия, са мощните градови облаци, развили се извън обхвата на защитената територия и навлезли отвън в нея с готов образуван град, подпомогнати от ураганните ветрове. Това за пореден път доказва необходимостта от разширение на защитаваната от агенцията територия и върху други области в страната, счита инж. Николов, тъй като извън обхвата й пораженията са в пъти по-големи.