Председателят на Народното събрание Михаил Миков свика извънредно заседание на Парламента днес. На него народните представители ще разгледат актуализацията на бюджет 2013 г., върху която президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето. Държавният глава се обяви против новите текстове за приходната, разходната част на бюджета и поемането на нов дълг от 1 млрд. лева.

В случай, че актуализацията на бюджета бъде приета днес от депутатите, премиерът Пламен Орешарски увери, че земеделските производители ще получат част от субсидиите си за 2013 г. преди края на календарната година.
[news]
Фермер.БГ припомня, че преди седмица се проведе среща между Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ, министър Димитър Греков, Премиера Пламен Орешарски и експерти от Министерство на финансите. Тогава премиерът изрази готовност и уверение, че ще има някакво плащане още в рамките на тази година, в случай, че бъде приета актуализацията на бюджета, но без да се ангажира с процент. 

В същото време ресорният министър Греков нееднократно заяви, че ще настоява да се платят поне 20-30% от европейските субсидии за земеделските производители още през тази година.

Зърнопроизводителите настояват изплащането на европейските средства да започне още през 2013 година, тъй като Европейската комисия разрешава това да стане от 16 октомври. По този начин Европейската комисия може да възстанови средствата в държавния бюджет до 1 декември. Зърнопроизводителите отчитат нарастващите производствени разходи и ниските изкупни цени на зърното през тази година, което е предпоставка за по-ранно изплащане на СЕПП.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!