За поредна година екипът на НИК взе участие в международното селскостопанско изложение АГРА. В рамките на форума компанията представи новото лице на прецизното земеделие, заедно с редица решения за по-точна и ефективна сеитба и технологии за успешно управление на стопанството. 
 
Дългоочакваният нов дисплей Trimble GFX-750 вече тук
Посетителите на АГРА имаха възможността за първи път в България да изпробват най-новия високотехнологичен дисплей Trimble GFX-750
 
„За нас в НИК участието на АГРА остава едно от най-важните събития в рамките на годината, тъй като то се състои непосредствено преди старта на сеитбената кампания. Ние наблегнахме на две големи групи продукти. Разбира се, първата е технологиите за прецизно земеделие на Trimble, с различните решения за навигиране на машините, автоматичното управление, както и прецизни обработки в рамките на парцела.
 
 
Тук голямата новина при нас е дългоочаквания нов навигационен дисплей Trimble GFX-750, който направи своя дебют само преди четири месеца на Агритехника в Германия. Изключително функционален, съчетаващ в себе си функции от най-висок клас като ISOBUS свързаност с различни инвентари и машини, обратния завой, възможност за работа с карти с предписания за променлива норма на приложение и възможността да приема корекции от 2,5 см, които са изключително важни за предстоящата сеитбена кампания“, каза Тодор Шишков, Търговски директор в НИК.
 
Освен съвместимост с различни марки трактори, сред отличителните характеристики на Trimble GFX-750 са неговият компактен размер и интуитивен интерфейс. Базираната на Android операционна система е лесна за използване дори по време на интензивна работа и прави дисплея подходящ както за хора, които дълги години са използвали навигации, така и за фермери, които тепърва внедряват технологии за прецизно земеделие в стопанството си. 
 
„Едно от най-големите предимства според мен обаче е изключително улеснената инсталация на навигацията, както и възможността й за преместване между машините в последствие. Не на последно място, този дисплей е на изключително приемлива цена, а за всички наши настоящи и бъдещи клиенти, посетили АГРА и малко след това, ние сме подготвили специално промоционални предложения, които вярвам, ще заинтригуват всички“, каза Шишков.
 
Грижа за посевите с почвено картиране и анализ
На щанда на компанията земеделците имаха възможност да зададат своите въпроси относно услугата за почвено пробовземане и анализ, както и да получат персонален съвет от агроном.
 
 
„Другият ни основен акцент са нашите допълнителни услуги, които идват в помощ на българските земеделци. AgroBalance –
4-годишният ни абонаментен план за почвено пробовземане и препоръки за торене се радва на все по-голям интерес. И точно в тази връзка увеличихме броя на агрономите в нашата лаборатория, както и капацитета й, за да може да осигурим по-добър и навременен сървиз“,обясни тодор Шишков. 
 
Контролирайте развитието на посевите
Резултатите от почвените карти, изготвени към услугата AgroBalance, са видими и в платформата на GeoSCAN. Програмата за сателитно сканиране на полето, позволява на фермерите да проследяват и контролират развитието на посевите и да вземат навременни мерки при необходимост. Чести сателитни снимки, прогноза за времето и подходящи периоди за извършване на различни обработки, са само част от новите функционалности, които превръщат GeoSCAN в незаменим помощник на всеки фермер и агроном.
 
„GeoSCAN – програмата ни за сателитно заснемане на посеви също претърпя сериозни промени. През тази година една огромна иновация е възможността за променлива норма на торене с азот, посредством сателитните изображения на нашите клиенти“, отбеляза търговският директор на НИК.  
 
 
По време на АГРА от НИК представиха и най-новата функционалност към системата FarmTrack – възможност за видео наблюдение. Чрез нея фермерите могат да следят дистанционно всяка една стъпка, свързана с обработките в полето.
 
„Съвсем накратко искам да обърна внимание и върху подобренията в системата ни за следене на машини и гориво FarmTrack. От тази година вече имаме възможност да свързваме и колонките за зареждане в стопанствата на нашите земеделци, независимо от годината на производство – колко стари или по-нови са те“, добави Тодор Шишков. 
 
Модернизиране на поливното земеделие
НИК е компания добре позната със своите решения за прецизно земеделие и напояване. През 2013 г. екипът на НИК представи на  българския пазар американските пивотни поливни системи Valley. През 2017 г., компанията стана и официалният вносител на италианските тръбно-ролкови дъждовални системи Casella, които вече са еталон за качество при макарите за напояване. 
 
„Не бих подминал и още една важна за НИК тема. Изхождайки от нашия опит в изграждането на поливни системи през миналата година, съвсем естествено през тази развихме допълнителни услуги, свързани с участието ни още от идейното изграждане на проектите до самото изграждане на съоръженията и последващ мониторинг. Както и допълнителни услуги, свързани с консултирането на фермери и агрономи за коректното определяне на нормата на поливка“, обясни Шишков. 
 
Посетителите на щанда на НИК научиха повече и за новостите в земеделския софтуер TechnoFarm, който ще бъде много полезен на фермерите не само в предстоящата кампания по очертаване на обработваемите площи, но и при цялостното администриране на стопанството.
 
 
„Голям интерес на АГРА провокира и земеделският ни софтуер TechnoFarm, във връзка с предстоящата кампания по очертаване на полетата и възможностите на софтуера ни в това отношение“, разказа Шишков. 
 
Повече информация за технологиите на Trimble, както и услугите AgroBalance и GeoSCAN, може да получите от НИК на телефон 02/97 44 333 и на www.nik.bg