Ново стратегическо партньорство между ЕС и Африка бе започнато на 4 май, като селското стопанство е един от основните стълбове в новата стратегия. Селскостопанският сектор е определен като ключов, посредством който ЕС ще подпомага развитието на градовете и селата в Африка, се казва в официално съобщение на сайта на Европейската Комисия (ЕК).

ЕК не дава пари на Полша, обвини я в бездействие

Предвижда се ЕС да осигури инвестиции от частния сектор, които да бъдат насочени към селското стопанство в Африка. Целта е да се създадат нови работни места и да се преодолеят проблеми в сферата на продовлствената сигурност.



Планът предвижда подобряване на професионалното обучение в селското стопанство и в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Тази дейност ще се осъществява в сътрудничество с фермерски организации, а също така и чрез стимулиране на научните изследвания и иновациите.

В периода 2014-2020 г. ЕС ще задели над 4,2 млрд. евро за постигането на тези цели, както и за създаването на по-устойчиво селско стопанство и рибарство.

ЕС – важен пазар за продуктите от Африка

Селското стопанство е жизненоважен източник на приходи за много африканци. ЕС представлява важен експортен пазар за продукцията от Африка. Износът възлиза на над 13,9 млрд. евро.



Източник: pixabay.com

Само износът на какаови зърна се равнява на 4,3 млрд. евро, а сходни продукти като какаова паста и какао на прах – 1,4 млрд. евро.

Същевременно ЕС внася в Африка на юг от Сахара продукция на стойност около 8,5 млрд. евро. Пшеницата има най-голям дял – 1,1 млрд. евро.