Днес от 14:00 ч. в сградата на Държавен фонд „Земеделие” започна заседание на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ).

 

15.04ч.

Вероятно заседанието на ДФЗ е приключило, тъй като членове на УС започнаха да излизат от залата. Пред журналисти те отказват коментар какво е дискутирано. Очаква се на съвместна пресконференция МЗХ и ДФЗ да дадат повече информация.

 

15.13ч.

В този час започва съвместната пресконференция на МЗХ и ДФЗ. Присъстват цялото ръковдство на Фонда, както и на МЗХ.

 

15.18 ч.

Съвместната пресконференция на МЗХ и ДФЗ започна с експозе на министъра на земеделието Димитър Греков. Той припомни, че след назначаването на Атанас Добрев за изпълнителен директор на ДФЗ веднага е започнала проверка в ДФЗ. Общо 2593 са папките с документи, които са били прегледани до момента. За 42 преписки е установено, че няма подготвен електронен вариант. Целият доклад е 180 страници. Министър Греков заяви, че той ще бъде внесен в Прокуратурата за разследване.

 

15.22 ч.

Атанас Добрев заяви пред журналисти, че назначението му е не е политическо обвъзрано. "Имам 12-годишен опит в държавната администрация, в селското и горското стопанство. Позицията за мен не е самоцел и ще бъда морално удовлетворен когато видя усмихнатите лица на бенефециентите", заяви Добрев.

 

15.27 ч.

Само за първите 4 дни от началото на встъпването си в длъжност, Добрев отчете разписани проекти за 15 млн. евро. Атанас Добрев акцентира, че са били одобрени и подписани  одобрени 84 тръжни процедури на обищине, както и 47 договора по мярка 121, от които основно са на биопроизводители.

 

15.30 ч.

Атанас ДОобрев обяви, че вече е разпоредил да бъде отворена Приемна в ДФЗ. Тя ще работи на ротационен принцип и ще дава- информация на всички заинтересовани лица. От петък с моя заповед са пренаредени и екипите за разглеждане на процедурите по ЗОП за общините", заяви Добрев. Той беше категоричен, че до средата на август залежалата информация, както и текущата също, ще бъде извадена и всички проекти и заявления ще бъдат разгледани и подписани.

 

15.40 ч.

 Зам.-министър Явор Гечев обяви, че е наясно с опасенията на земеделските производители, че няма да получат подпомагането си по програма De minimis. Работим и ще продължаваме да работим. Работим по хипотеза да няма никакви загуби за страната. Предстоят ни разговори и с Брюксел", заяви Гечев.

 

15.35 ч.

Пари в Гаранционния фонд кеш няма. Средства се освобождават, но ние подходът, който сме избрали е наддоговориране, защото той носи по-малък лиск за държавния бюджет. Това заяви зам.-министър Явор Гечев. 690 са проектите по мярка 121, които остава да бъдат договорирани за около 200 млн. лв. Проектите са разгледани, увериха от ДФЗ.

 

15.40 ч.

ДФЗ има решение да подпише всички проекти извън помощите De minimis тези, които не изискват чек лист, заяви замо.-министър Явор Гечев. Той увери, че дори ще настояват още тази седмица наредбите да бъдат публикувани в Държавен вестник.

 

15.42 ч.

Темата за прозрачността в ДФЗ не беше подмината на пресконференцията. Атанас Добрев беше категоричен, че кабинетът му е отворен за всички и няма да има нито един бенефицент, който да бъде върнат от Фонда или на когото да е бъде отговорено на въпрос по телефона. Добрев обяви, че ДФЗ има намерение да изпрати и мобилни екипи, които да помагат на земеделските производители на място.

 

15.48 ч.

Работната група по директните плащания продължава, в това число и дебатът по Концепцията по прилагането на директните плащания. "Не всички участници в Работната група са сред тези асоциации, които недоволстват. Концепцията е разработена на базата на опита, който има през последните 7 години. За никого не е тайна, че в изминалия програмен период много от отраслите са били тотално забравени. Новият проект отразява не само интересите на определена група от хората. Искаме да се даде възможност на всички - и на животновъди, и на зеленчукопроизводители, и на овощариге", обоснова проекта за Концепция министър Димитър Греков.

 

15.56 ч.

Предстои да бъде подписан договорът със Сертифициращият орган, който трябва да довърши годишния доклад. Делойт ще приключи започната работа и нямаме никакви притеснения, че докладът ще бъде готов до края на юли и няма да има загуби на средства, заявиха категорично от МЗХ.

 

15.58ч.

Пресконференцията приключи изненадващо бързо. Много въпроси останаха без отговор. В момента репортер на Фермер.БГ гони зам.министър Явор Гечев с въпрос за проектите по мярка Млад фермер.

Очаквайте подорбности...

 

 

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!