Нови правила в търговията със земеделска земя се задават след решениео на Конституционния съд, което окончателно отмени мораториумът за продажбата на земя на чужденци, който бе популистки приет в края на миналата година.

 

Според информация на Фермер.БГ в МЗХ се подготвят предложения на проекто-мерки, които да могат да филтрират покупката на земеделска земя от чужденци, както и да дадат нужните на държавата регулаторни инструменти, чрез които да бъде осъществяван контрол или най-малкото мониторинг върху сделките в пазара на земеделски земи у нас. Към момента обаче няма официална информация какви ще бъдат тези мерки.

 

Решението на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земя за чужденци и след 2014 г. бе обявено от Конституционния съд (КС) за противоконституционно във вторник. Делото бе образувано на 5 ноември 2014 г. по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП.

 

Групата на ДПС бе единствената парламентарна група, която изцяло гласува против решението като противоречащо на Договора за присъединяване на България към ЕС и конституцията. Решението обаче бе подкрепено от голяма част от депутатите от левицата, от "Атака" и ГЕРБ. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепата на партията си като следствие на "всеобщата лудост и популизма". "С искането за отмяна на решението за мораториума защитаваме европейската ориентация на България", каза при внасянето на питането депутатът от ДПС Четин Казак.

 

Решението на българския парламент да удължи забраната за продажба на земя на чужденци и след изтичането на позволения от Брюксел преходен период – до 2020 г., разбуни духовете в Европа и дори страната ни бе предупредена, че може срещу нея да започне наказателна процедура заради нарушаване на присъединителния договор. Това наложи премиерът Пламен Орешарски да уверява председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че България ще потърси вариант за преразглеждане на решението на парламента.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!