Този вторник, 14 март, в Европейския парламент постъпи предложение за разработване на „минимални норми“ за подобряване на условията на отглеждане на зайците, които се развъждат на територията на Европейския съюз, съобщава meatinfo.ru.

Зайцевъд: Нова схема подвежда потребителите на заешко месо


Ежегодишно във фермите на ЕС се отглеждат около 340 милиона зайци. Повечето от тях се държат в клетки.

Съществуват регламентирани норми за защита на свинете, кравите, пилетата, но нито една норма за условията, при които трябва да се гледат зайците, подчертава германският евродепутат Щефан Ек, член на неголяма партия, защитаваща правата на животните.

В текста на резолюцията, внесена на вниманието на комисията на Европарламента, се казва, че много зайци се държат в клетки, които не съответстват на съвременните условия на начин на отглеждане.



На всеки заек се пада пространство с площ по-малко от лист хартия А4.

Еврокомисарят по въпросите за правата на потребителите Вера Журова отбелязва, че спрямо зайците се следва общата директива за отглеждането на животни в затворени пространства. По думите й всяка отделна страна членка на ЕС сама трябва да решава проблемите, свързани с отглеждането на зайци.

ЕС е втората в света страна по производство на заешко месо. Челното място се държи от Китай.



Повечето ферми за зайци се намират във Франция, Италия и Испания. Трябва да се отчете обаче, че с всяка изминала година производството на заешко месо бележи спад.

Евродепутатът Щефан Ек обяснява спада на производството с факта, че потребителите бойкотират заешкото месо във връзка с неблагоприятните условия, в които живеят животните, и страданията им.