Неравната борба на земеделските производители с природните стихии в Плевенски регион продължава.

Докато стопаните от землища в района на Никопол вече се приготвят да презасяват площите, убити от падналата там преди десетина дни градушка, то в района на Долна Митрополия и на Кнежа земеделските производители сега започват да пресмятат загубите – и на реколта, и на пари, вложени в отглеждането й, предаде кореспондентът на Фермер.БГ.

Във вторник поредна градушка удари сериозно землища в двете общини.

В района на Кнежа стопани споделиха, че пораженията от градушката във вторник са основно в нивите с царевица и слънчоглед по пътя за Плевен. Още снощи в общинската земеделска служба арендатори са алармирали за унищожени площи, но огледите тепърва предстоят. По първоначални данни най-сериозно са засегнати част от царевичните насаждения, стопанисвани от арендатори, по-малко са щетите върху останалите култури, отглеждани в района. Частични повреди, но не икономически фатални за стопанската година, отчитат след градушката и от земеделска кооперация „Зора” в Кнежа.

Прогнози, обаче, никой не прави, защото времето остава нестабилно и производителите са сериозно притеснени.

В сряда от ранни зори в нивите са и стопаните от землището на село Ореховица, община Долна Митрополия. Тук са най-сериозните щети от градушката във вторник. „40 минути без прекъсване би градушката, в две от местностите реколтата е тотално унищожена. В местността Проганя слънчогледите са убити 100%. Растенията са буквално прекършени и няма начин да се възстановят. Има сериозни поражения и по царевицата, по-малко са засегнати нивите с пшеница и рапица”, разказва Светлинка Цолова, председател на земеделска кооперация „Нов път” в Ореховица.
[news]
Стопаните още не могат точно да изчислят пропадналите площи и икономическите загуби, защото в някои от нивите не може да се влезе – след проливния дъжд нивите са се превърнали в езера и за да се направи оглед трябва да се изчака водата да се оттече. 3 100 декара със слънчоглед стопанисва кооперация „Нов път”, голяма част е унищожена. „Нивите са застраховани – по 60 лева на декар. Рапицата, която е на 1 000 декара, не сме застраховали, защото имаше проблеми заради сушата миналата есен с поникването, през зимата растенията не бяха в най-благоприятната фаза за презимуване. През пролетта, обаче, рапицата тръгна добре и се надявахме, че ще имаме добра реколта. До вчера когато сериозно пострада от градушката. Ще има все пак някаква реколта, ако природните стихии не ни застигнат отново”, споделя Светлинка Цолова.

На около 30% изчислява на този етап председателката на кооперацията щетите от градушката по хлебното зърно. 3 500 декара с пшеница отглеждат в тази кооперация. Градушката е повалила посевите на земята и на много места зърното, макар и зелено, е оронено. Тепърва ще обмислят дали и кои площи да преорават и презасяват. Вече веднъж презасявали – попаднали на необеззаразен слънчоглед, който се наложило да заменят с царевица. И сега точно тези ниви отново са проблем – добре тръгналата царевица е 100% унищожена. „Надяваме се, че поне част от царевиците ще се възстановят, но не мога да правя никакви прогнози”, допълва г-жа Цолова.

На този етап от кооперацията пресмятат, че поне 2 000 декара или 1/5 от тазгодишната реколта е напълно унищожена. В останалите ниви пораженията също са сериозни, надеждите на стопаните са поне част от реколтата да бъде спасена. „Всичко, което се изисква, сме го направили – пръскане, копаене, торене. Преди три дни приключихме с подхранването на царевицата с цинк, сега се оказа безсмислено”, споделя още Светлинка Цолова.

За земеделските производители от общините Кнежа и Долна Митрополия тепърва предстои да свикат експертна комисия от Областната дирекция „Земеделие” в Плевен, която да направи оценка на щетите, както и процедурата по уведомяване на застрахователните компании. Категорични са, че ще изискат потвърдителни писма за сполетялото ги бедствие и от Регионалната дирекция „Борба с градушките” в Долни Дъбник.

И ще чакат да бъдат компенсирани с поне част от вложените средства. Поне нулева да е годината, а не на загуба, обобщават. И се надяват времето в региона да се стабилизира, за да могат да приберат от полето поне онова, което е останало от реколтата.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!