Нови 450 български производители са сключили договори с търговските вериги, оповести земеделският министър Десислава Танева в отговор на въпрос в ефира на bTV дали големите търговски вериги са осигурили място за местно производство след въведеното Постановление на Министерски съвет.

Още 3,8 млн. лева отпускат по de minimis за растениевъди

"Да, отделиха място, направиха се стъпки в тази посока, може би не бяха доволни от това, което направихме", заяви Десислава Танева. Последва коментар от водещия, че не се забелязва голямо количество на местни стоки в хипермаркетите.

Ето, това дава повод на контролния орган – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), да продължи проверките по отношение, отговори Танева.

„След като дадохме срок от близо два месеца на всички, за да настроят системата си по изпълнение на това Постановление, с анкетни карти и чек листове, БАБХ влезе на проверки във всички обекти, които са в обхвата му", припомни земеделският министър.

По информация след направените проверки имаме нови 450 български производители. За нас и това е успех, защото това е дълъг процес, но пътят е този, заяви Танева.

Няма данни за спекулативно увеличаване на цените, уточни министърът и припомни, че в началото на коронавирус пандемията е имало сигнали за такива нарушения с лимон и джинджифил, но това е било заради нарушените вериги на доставки.

Но българските производители не са си позволили да вдигнат неправомерно цените заради ситуацията, отбеляза Танева.

Ако питате български производители, те ще кажат дори, че цените са били много неудовлетворяващи за тях. Ако питаме потребителя, той ще каже, че цената е била висока, фермерът ще каже, че това е от търговеца, а той ще заяви, че тази надценка не го удовлетворява за разходите. Никой не е доволен, но пазарът определя цената, на която даден продукт ще бъде купуван, каза в заключение земеделският министър.