Нова Зеландия, най-големият износител на млечни продукти, ще похарчи над 522 млн. долара, за да елиминира болестта M. Bovis, която поразява едрия рогат добитък. Това заяви в понеделник министър председателят Ясинда Ардерн, съобщава independent.ie.

Отпускат 20 млн. лева за имунопрофилактика на животните

Очаква се около 126 000 крави да бъдат заклани, основно през следващите две години, тъй като правителството и индустрията се опитват да съкратят поголовието в заразените ферми.

Заболяването, което е разпространено в много страни, за първи път бе регистрирано в Нова Зеландия във ферма на Южния остров миналия юли. След проведени тестове около 37 стопанства отчетоха наличие на болестта.

Днешното решение за изкореняване на болестта е следствие от желанието на правителството да защити националното стопанство и икономиката, конкретно земеделския сектор, казва Ардерн в изявление.

Болестта M. Bovis може да провокира у добитъка състояния като инфекция на вимето, пневмония и артрит. Тя обаче не представлява риск за продоволствената сигурност или за здравето на човека.

Регистрирането на първите случаи в страната доведе до повдигането на въпроса за последствията за млечната продукция, което мигновено се отрази върху новозеландския долар.

Ключов е фактът, че правителството ще даде около 522 млн. евро, за да изкорени болестта, докато в останалата част от света с нея се борят индустрията и самите фермери.

По думите на премиера Ардерн програмата по овладяване на обстановката ще трае през следващите две години. 

Млечният сектор в Ноза Зеландия е на пето място в света по износ на продукция.