Нова среща между животновъди и експерти от Земеделското и Екоминистерството във връзка с таксите за паша в защитени територии ще се проведе днес – 5 април (вторник). Очаква се на нея Министерство на земеделието и храните, което провежда политиката по животновъдство да представи за обсъждане мотивирано предложение за изменение на тарифата в частта ѝ за ползване на паша. 
[news]
Фермер.БГ припомня, че в края на миналата седмица в Държавен вестник бяха обнародвани нови по-високи такси при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша в защитените територии изключителна държавна собственост. Това предизвика недоволството на животновъдите, които отглеждат животните си в защитени територии. Драстичното увеличение на таксите ще доведе до фалит на много фермери в Подбалкана, чиито основен поминък е животновъдството, коментираха животновъди от община Калофер. 
 
След приемане на тарифата, недоволни членове на животновъдни сдружения поискаха спешна среща за обсъждане на новите цени, на която бяха изслушани аргументите им. Засегнати животновъди, заедно с експерти на МОСВ, МЗХ и Фонд Земеделие обсъдиха  новата Тарифа на таксите за разрешените ползвания в защитени територии изключителна държавна собственост – в частност новите цени за паша в Националните паркове в България.   
 
По време на срещата в края на миналата седмица, представителите на МОСВ предложиха на Министерство на земеделието и храните, което провежда политиката по животновъдство, до понеделник да изготви мотивирано предложение за изменение на тарифата в тази и част. Именно това предложение ще се дискутира по време на работната среща днес.