По покана на Оптиком ООД, официален дилър за България на трактори и товарачи JCB, екип на Трактор.БГ посети фабриката на английския производител в Rocester, Staffordshire, Обединено Кралство.
 
Пред около 60 европейски журналисти беше представена най-голямата иновация в селскостопанското машиностроене – това е изцяло нова технология при скоростните кутии DualTech VT. Тя ще е налична при новата серия телескопични товарачи JCB AGRI Pro. 
 
На демонстрационно поле в близост до фабриката на JCB в Рочестър, Англия бяха показани предимствата на новата серия.
 
Тим Бърнхоуп, Мениджър отдел иновации в JCB обяси за Трактор.БГ: “Новата серия JCB AGRI Pro е една уникална по своя род машина. Има всички най-нови постижения на нашите инженери, които разработиха изцяло новата трансмисия DualTech VT. Това е изключителна скоростна кутия, която комбинира в себе си едновременно две технологии – от 0 до 19 км/ч е с хидростатично предаване на скоростите (безстепенна скоростна кутия), а от 19км/ч до 40 км/ч преминава автоматично в Powershift (три-степенна електически управляема скоростна кутия).
 



Машината е най-доброто от двата свята на скоростните кутии – в хидростатичен режим се гарантира максимална продуктивност и прецизност при товарене/разтоварване, а в режим на Powershift е перфектна за транспортиране и теглене на ремаркета с товар.
 
След тестовете на машината стана ясно, че с новата технология DualTech VT се постига до 25 % по-висока производителност на телескопичните товарачи спрямо техните конкуренти на пазара.


 
Заедно с представената нова серия, журналисти от Европа имаха възможност да посетят завода на JCB и да се запознаят отблизо с производството на машините, да видят различните поточни линии и реално как се произвежда дори и най-малкият детайл, за да се достигне до една цялостна машина. В завода в Рочестър се произвеждат основно телескопични товарачи, използвайки най-модерните технологии при изрязване на метала, боядисване и тестване. Тестването става  в специално предназначени тестови центрове, където се симулират реални натоварвания от фермите.

 
По време на посещението беше отпразнувано производството на 200 000-ят телескопичен товарач JCB, което доказва за пореден път отдадеността на JCB в производството на телескопични товарачи и машини за фермите.
 
 
Успоредно, в централата на JCB се проведе Световна годишна среща на дилърите на гамата селскостопански машини JCB Agriculture. По време на нея  официалният дилър за България – Оптиком ООД беше отличен от JCB за успешната си работа и постигнат висок ръст на продажбите на трактори JCB Fastrac на българския пазар през 2015 г. 

 
Освен иновативната нова технология DualTech VT, бяха представени и новите модели телескопични товарачи – JCB Loadall 525-60 Agri и Agri Plus. Те се отличават с модерност, изключителни технически характеристики, перфектна видимост. 
 
 
Като комплимент към животновъдите, по-специално към птицефермите, бе представен новият телескопичен товарач JCB Loadall 527-58 Agri Plus.  Той се отличава с компактни размери, 4.4-литров дизелов двигател със 109 к.с., удължена вилица за палети и специални сини лед светлини, които дават максимален комфорт при работа вечер.
 
Заедно с многото новости при телескопичните товарачи, бе представен и нов модел колесен товарач JCB 435S Agri. Оборудван е с двигател Tier 4 Final без допълнителен DPF филтър, което улеснява максимално поддръжката и намалява разходите за нея. Двигателят е с мощност 230к.с. JCB 435S Agri е със значителни подобрения по отношение на операциите, които могат да се извършват с него, по-висока производителност, подобрена скоростна кутия и по-голяма мощност. Също така е оборудван с новата кабина CommandPlus, която е значително по-просторна, дава по-добра видимост на оператора и е изключително безшумна. 
 
 
Съществени подобрения има и при челните колесни товарачи 427 Agri (13,3 тона) и 437 Agri (16 тона): кабина CommandPlus с повече пространство и ниски нива на шум, нови седалки с удобен джойстик и сензорно управление, повече мощност, удобен достъп до двигателния отсек, лесно сервизиране и др.
 
„Всички нови модели, които представихме днес, вече са в производство и се надяваме, че до няколко месеца те ще могат да бъдат закупувани от българските фермери“, каза Тим Бърнхоуп, Мениджър отдел иновации JCB.
 
 
Заедно с представянето на всички нови модели, журналистите посетиха и музея на английския производител, който пресъздава развитието на компанията през годините. В него те  успяха да  видят едни от първите модели машини JCB и много награди и признания за работата им от английската кралица.
 
Повече подробности за новостите при телескопичните и колесните товарачи с марката JCB можете да получите от Оптиком ООД на нац.тел.: 0700 20 205, о[email protected], www.opticom-bg.com.