Ще бъде назначен още един заместник министър на земеделието. Той ще бъде с ресор биологично производство, плодове и зеленчуци. 
 
 
Това каза Веселина Ралчева от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) пред Фермер.БГ, след протеста, който се състоя днес пред ресорното ведомство.
 
„От нашия бранш нямаме претенции към зам.-министър Вергиния Кръстева, но към нея се прехвърлиха много ресори. Мисля, че министър Порожанов сам вижда, че има сериозен проблем и хаос, и ще го изчисти. Искаме да бъдат назначени хора, които милеят за българското производство и искат да го развиват", добави Ралчева.
 
 
По думите й утре ще бъде подписан меморандум за всички договорености, които са постигнати днес между производителите и земеделският министър Румен Порожанов.
 
По време на брифинг, който приключи преди минути, стана ясно, че действително ще бъде назначен нов зам.-министър. Министър Румен Порожанов очаква секторът да предложи човек за тази позиция. Относно некомтепентните служители, в които го обявиха биопроизводителите, той коментира: "Даваме си сметка, че имаме проблеми с административния капацитет. Обявили сме конкурси и очакваме от сектора да ни предложат компетентни хора", каза Порожанов.
 
На срещата се обсъдиха и промените в спорната Наредба 5.
 
"По две точки имаме пълно разбирателство. Това е да не се отнема лиценза при еднократно отклонение и да се определи разумен брой проби", обясни ресорният министър.
 
Относно обвиненията на производителите от по-рано днес, Румен Порожанов коментира, че субсидиите, които биофермерите получават са между 250 и близо 400 лв./дка, в зависимост от натрупването на мерките, по които те работят.
 
Сред другите искания на производителите, по които се стигна до консенсус, са изготвяне на дългосрочен план за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“, стратегия за възраждане на българското биопроизводство, както и участие на представители на асоциациите в работни групи и консултативни съвети.