Нова партида яйца от Холандия, доставена на пазара в Германия, се оказа замърсена с опасния инсектицид фипронил.
 
 
Министерството на земеделието на провинция Долна Саксония съобщи на 11 юни вечерта, че близо 73 000 яйца, предназначени за продажба в шест германски провинции, са замърсени с отровата.
 
Доставката е успяла да премине всички контролни бариери по пътя до крайните потребители и заразени яйца от Холандия са успели да достигнат супермаркети в Долна Саксония, Баден-Вюртемберг, Хесен, Бавария, Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия. 
 
След като отровата е била открита в яйцата, е започнало изтегляне на партидата, става ясно от съобщението на министерството, цитирано от ДПА.
 
 
Скандалът с фипронила разтърси Европа миналото лято, като предизвика сътресение на общия пазар на яйца в Съюзи и чувствително повишение на цените. 
 
Тогава милиони яйца в ЕС бяха унищожени, като повечето от замърсените партиди бяха също с произход Холандия. Фипронилът е отровен химикал, използван за обезпаразитяване, който е забранен за употреби при продукти, предназначени за консумация от хора. 
 
В периода 17 май – 4 юни тази година 97 200 яйца са били доставени в център за опаковане в Долна Саксония. Министерството на земеделието в провинцията е било информирано на 8 юни за токсините, открити в доставката. Обхватът и причините за заразяването засега са неуточнени.