Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви нов случай на Африканска чума по свинете - диво прасе е намерено мъртво в землището на град Девня. Това е първият случай на заболяването у нас през тази година.
 
 
Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал Повеляново, Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна.
 
При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. Взети са проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете (АЧС).
 
Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа, подчертаха от БАБХ.
 
 
Вместо това ловците са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал Повеляново, град Девня. Мъртвото животно е открито на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. беше обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашни свине в България.
 
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително опасно заболяване. Веднъж проникнала в страната, инфекцията предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
 
БАБХ напомни, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Затова е важно да се спазват всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.