Първата от седемте срещи с овцевъди, организирани от Национална овцевъдна асоциация (НОА) се проведе днес, 16 септември, в Чирпан. На форума присъстваха 25 животновъди и 12 души от УС на НОА. На събитието се дискутираха важни въпроси във връзка с бъдещето на сектор Овцевъдство и обединението на фермерите, като цялостно решение за справянето с кризата. Бисер Чилингиров, председател на НОА сподели пред Фермер.БГ впечатленията си от първия национален форум.
 
„НОА се утвърждава като водеща асоциация в сектор Животновъдство. След първата ни среща съм особено щастлив, че най-накрая постигнахме единодушие. Това, което мога да кажа е, че вървим напред, амбицирани сме повече от всякога и сме устремени към това да изградим структури в цяла България. Зад нас вече стои и американска фондация, заедно с родни фирми, което ще ни помогне да се превърнем в бизнес-инкубатор, с който да подкрепяме нашите членове. Нашето желание е да произвеждаме българско сирене и да го патентоваме, да правим сдружения и мини-мандри. Обръщам се към всички животновъди с призив: Нека парите, които получаваме от Европа да превърнем в продукт, защото 2020 година наближава. Времето на единаците отминава, идва ред на сдружаването.“
 
НОА има желанието да патентова българско овче сирене, произведено от членовете на асоциацията, което да бъде показвано и продавано на родни и международни форуми, изложения, пазари, вериги и др. На форума се дискутираха още начините за успешна и печеливша продажба на продукцията, начини за преработване и условия за произвеждане. 
 
Втората среща ще се проведе в Хасково, като семинарите в цялата страна, ще приключат до края на месец октомври.