Министерство на земеделието и храните вчера проведе среща с браншовите организации от сектор Животновъдство по повод подготвяните промени в обвързаната помощ. Няколко са промените, които ще се отразят на обвързаната помощ. Бисер Чилингиров, председател на НОА разказа за Фермер.БГ кои са плануваните реформи. 
 
„След предложението на Симеон Караколев, прието от МЗХ, относно ставката за обвързаната подкрепа на животни под селекционен контрол да бъде 90 литра, ние от НОА успяхме за смъкнем тази ставка на 70 литра“, обясни Чилингиров.
 
Настъпват промени и при автохтонните породи. Приетото по-рано деклариране на реализираната с фактури продукция отпада. По-рано бе прието стопаните отглеждащи овце от автохтонни породи да доказват с фактури за 30 литра годишен млеконадой на овца-майка, за да имат право за директно подпомагане. Това обаче отпада за автохтонните породи, литрите мляко няма да бъдат декларирани, докато при другите ставката за доказване остава 70 литра. Според председателят на НОА по този начин секторът ще бъде конкурентоспособен. 
 
Друга промяна относно ставките за животните под селекционен контрол, коментира Бисер Чилингиров.
 
„Поради бързото увеличаване на стадата под селекционен контрол ставките ще бъдат променени. От 50 до 300 животни, стопаните ще получават 84 лева, а за над 300 животни по 65 лева. По този начин се получава едно благоприятно разпределение на средствата. “
 
Животните, които не са под селекционен контрол ще получават само държавна подкрепа в размер на 39 лева на глава добитък, която ще се намалява с 10% годишно до 2020 година.  Животните, които са под селекционен контрол няма да могат да получават субсидии на глава животно. 
 
„Малко са ощетени земеделските стопани, които имат до 49 животни, тъй като те са изключени от подпомагане. Фермерите отглеждащи до 50 животни ще получават държавна подкрепа, ако стопанствата им са в планинските райони (над 750 м. Надморска височина), като се очертава те да получават тези останали 9 млн. лева. По справка на НОА това са 6 хиляди стопани с около 120 000 животни“, обясни Чилингиров.
 
По думите на председателя на НОА към овцевъдният сектор са прехвърлени 1 млн. лева от субсидията за биволите и 5 млн. лева от тази за говедовъдите. Според него това най-накрая ще доведе до равноправност и конкурентоспособност в сектор Животновъдство.
 
По-късно днес Министерство на земеделието и храните ще публикува официалната информация за параметрите на отделните схеми. 
 
„Целта на новите схеми е да се постигне баланс в подпомагането и да спре роенето на малките ферми. НОА доказа, че стопанствата с до 49 животни не са ефективни за сектора, затова те трябва да се сдружават и обединяват или да увеличат животните си. Доказахме, че за да бъде една ферма функционална, трябва да бъде с не по-малко от 135 животни. Ние от НОА искаме овцевъдството да е работещо за овцевъдите, а не просто да се чакат някакви субсидии. Има хора, които не са доволни от промените, но според мен, това е правилният път“, заключи той.