Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари в интервю за Фермер.БГ

 

Г-н Колев, в края на миналата седмица организации на овощарите и градинарите проведоха среща в Министерството на труда и социалната политика по проблема с работната ръка в сектора. Разкажете подробности.

По наше искане се проведе среща в министерството с зам. министър Гълъб Донев, министър Калфин просто не можа да присъства. На тази среща ние поставихме пред управляващите огромния проблем, който имаме в нашите сектори – плодове и зеленчуци и ягодоплодни със сезонната заетост на работната ръка. Просто хората в момента работят нелегално, защото няма механизъм, по който ние да ги назначим временно. Знаете, че нашата работа зависи много от условията в околната среда, валежи, метеорологични условия и в един момент се получава така, че ако им пуснем трудови договори, те могат да не работят точно в тези дни, за които е трудовия договор, защото времето е неподходящо за работа в полето. Поставихме този огромен проблем пред управляващите, дадохме също някои предложения, има желание за решение на проблема. Имаме уговорка за една следваща среща през тази седмица, на която да изясним по-подробно предложенията и трудностите, които могат да се получат при такова решение.

 

Проблемът с работната ръка не е от вчера или от днес, той е известен и на управляващите. Кажете какви предложения дадохте вие по време на тази среща?

Да, ние многократно сме поставяли този проблем, още от 2002-2003 година. Ние проучихме как стоят нещата в другите европейски страни. Нашето предложение е да използваме ваучерна система за узаконяване на работната ръка, тоест за всеки отработен ден от дадения човек, ние като ЗП си закупуваме ваучер от регионалните бюра по труда. С този ваучер, чрез залепяне или по друг начин, ние ще отчитаме, че даденият човек е работил на дадената дата в нашето стопанство, тъй като ние вземаме при плодовете с повечето декари 200-300 човека за 1 ден. На следващия ден почиват, на по-следващия ден пак ги наемаме и по този начин с ваучерите става много лесно администрирането на този вид работа.

[news]

Как приеха идеята от Социалното министерство?
От Министерството посочиха, че също са разгледали тази ваучерна система в други държави. Приеха идеята много добре, защото ние отидохме с открити карти, казахме абсолютно всички проблеми, които съществуват без да скриваме нищо. Някой неща експертите от МЗХ не ги знаеха, с други бяха наясно и го приеха много добре. От Социалното министерство казаха, че ще направят техните анализи, ние също имаме задължение да изпратим допълнителна информация, за да може да се стиковаме и да решим проблема.

 

Преди няколко дни започна кампанията по директни плащания 2015г. Имат ли овощарите някакви притеснения отностно провеждането й?

Да, от тази година кампанията започва по нови правила. Има нови схеми, нови мерки, по които се кандидатства. Все още земеделските производители не са наясно с новите схеми. Ние от нашия съюз направихме офис в Русе, където има служител, който ще работи пряко с нашите членове, ще им обяснява как точно да си подадат заявленията, за да не стават грешки, защото преди няколко години с първите заявления по схемата за качествени плодове много хора не бяха отбелязали, че кандидатстват по тази схема и не си получиха субсидиите. Ето защо ние сме предвидили и сме поели ангажимента да обясним как точно става кандидатстването и по кои схеми те могат да кандидатстват.

 

Като споменахте схемата за качествени плодове и зеленчуци наши читатели овощари и зеленчукопроизводители сигнализираха, че през тази година не са имали информация и не са успели да подадат своите сертификати, с които да получат плащания за 2014 г. Имате ли информация какъв е броят им и защо се стигна до тази ситуация?

За цялата страна са засегнати около 40-45 души, в нашия съюз 5-6 човека не са си подали сертификатите на време. Проблемът се получи поради липсата на информация. През другите години от регионалните служби и на Държавен фонд Земеделие звъняха на всеки един кандидат по отделно, за да го информират, че е стартирал приемът за отчитане на сертификатите. Пускаше новина на сайта на Фонд земеделие, което тази година не се случи. Вярно е, че има наредба, която наистина рагламентира сроковете за подаването на тези документи, но хората свикнаха 2 години с допълнителната информация и очакваха такава информация и сега. Ние пуснахме запитване до министър Танева. От нейна страна получихме отговор, че може да се удължи срокът, но за това удължаване трябва всички съюзи в страната, които са 13 на брой, да са съгласни с удължаването му. Това удължаване на срока за прием предполагаше и удължаване на срока на получаване на субсидиите, което беше до края на април. Голяма част от съюзите отказаха такова удължаване и поради тази причина срокът остана този.

 

Ваши колеги предлагат промени в схемата за застраховане в овощарството, вие имате ли някакви конкретни предложения?

Имаме проблем със схемите за застраховане. Първо всяка година те стартират твърде късно. Първите рискове за овошките са от 20-ти април с осланяване на цветната пъпка на цвета. Най-често схемата стартира след 6-ти май, когато вече сме изпуснали първия риск, а той е основен за овощарството. Ако изпуснем този риск, все едно ефективността на застраховката се намалява с 50%. Имаме уверение от Земеделското министерство, че тази година схемата ще стартира по-рано, за да можем ние на време да си сключим застраховките и те да започнат да действат от 20-ти април, когато е началото на рисковете, които се покриват от страна на застрахователите. Друг проблем, който съществува при застраховането е ,че застрахователят не покрива продукция, която е с нарушено качество. Застраховката покрива само продукция, която е напълно унищожена, която е паднала на земята и е негодна. Но продукция, която е останала на дървото и е с нарушено качество по повърхноста, не се покрива с презумцията, че тя може да стане за преработка. В България обаче преработвателни предприятия почти няма и фактически ние сме в такава ситуация, че продукцията ни не става за пазар и същевременно не можем да си получим обратно парите, които сме инвестирали.

 

Преди дни в района Добрич цяла градина с праскови бе унищожена от вандали. Като цяло има ли проблем с опазването на реколатата на овощарите и какво смятате за инициативата на Асоциацията на българските села да започне дебат за създаването на селска полиция?

Да, в някой региони наистина има този проблем с онищожаване и на градини и на по-стари градини които по-малко се наблюдават и също така и със бране на продукция по време на активния сезон. Да това създаване на таквава полиция би било много добре защото по региони могат да се предпазват градините от такова вандалско унищожение.

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!