Нямаме никакви пинизи за по-високи добиви. Конвенционални земеделци сме, както повечето ни колеги. Сеитба около 4-5 см. е доказано най-оптималната дълбочина. Това каза Николай Алексиев, който заедно с брат си обработва 31 хил. дка земя в землищата на селата Красен, Изворово, Росица, Росен, Житен, Добрин, Благовец, Житен, Сноп, Градини и Краище.
 
 
С Николай Алексиев си говорим за климатичните промени, настроението на полето, застраховането и очакванията от тазгодишната реколта.
 
Алексиеви залагат основно на пшеница. Културата покрива около 40% от цялата земя. Следва я рапицата, която е около 6 хил. дка, а след това са слънчогледа или царевицата, които се сеят различно, според годината.
 
„По принцип царевицата е по-рентабилната култура. Но това е така, ако й се случи добра годината и си върне инвестицията. При царевицата производството е по-скъпо, както и технологията. Слънчогледът ползваме като по-добър предшественик за пшеницата, на която основно залагаме – това е неговият скрит приход“, обясни Алексиев.
 
 
По думите му царевицата е по-предпочитана, защото добивите са по-високи и при хубава цена, крайната печалба за фермера е голяма. 
 
„Добивът при слънчогледа е около 350 кг/дка. Отделно, отскоро започнаха да вкарват слънчотглед от Молдова, Украйна, Румъния. По този начин пазарът на нашия слънчоглед падна, а затова и цената трудно достига 610 лв./кг", обясни фермерът.
 
Алексиев отбеляза като проблем тази година засушаването, което в неговия край започна още от месец октомври.
 
„Беше много сухо, пшеницата не можа да поникне. През месец февруари се постопли и изникна повечето пшеница. След това обаче до 12-13 март нямахме никакъв дъжд. Беше много сухо, пшеницата не можа да брати добре. От 12 март чак преди няколко дни реално поваля. От няколко години наблюдаваме такова редуване на засушливи периоди с преовлажняване, като сега се получи около 55 литра дъжд за няколко дни.
 
Посевите имаха нужда от този дъжд и той им се отрази благотворно. Въпросът е, че не е равномерен. Въпреки това, като се има предвид, че преди няколко седмици не очаквахме почти нищо от реколтата, след този дъжд вече има настроение, може да разчитаме на някакъв добив от пшеницата и рапицата“, смята Николай Алексиев.
 
Някои земеделски стопани се справят със засушаването, използвайки дълбока сеитба. Според Алексиев обаче това е нож с две остриета.
 
 
„Някои години може да се получат нещата и да използваш влагата, но пък ако прекалиш, се намалява братенето при пшеницата, оттам спада и добива. Ние нямаме някакви пинизи за по-високи добиви. Обикновено сеем на 4-5 см. Доказано е, че това е най-оптималната дълбочина“, категоричен е той.
 
Застраховането е друга важна част при възникването на неочаквани мероприятия на полето.
 
„Ние застраховаме една част от културите, не всичко. Обикновено това е рапицата – културите, които имат проблем с поникването през есента. Не използваме услугите на един застраховател, обикновено избираме според условията“, добави Алексиев.
 
Въпреки бумът на лавандула в Добричко, той не смята да се довери на културата.
 
„Имаме доста работа с нашето производство и не смятам, че фермери с около 15-20-30 хил. дка трябва да се занимават и с лавандула. Това би трябвало да е за хора, които работят някъде и разчитат на допълнителен доход, като имат и свободно време, но не и за нас“.