НИК показа най-новите тенденции в областта на прецизното земеделие на АГРА 2014. За първи път компанията участва в партньорство с наскоро придобитата фирма за земеделски софтуер Техно Фарм ООД. Така НИК разширява предлаганите продукти и услуги с тясно специализиран софтуер, разработен спрямо изискванията на фермерите и институциите у нас: “Идеята на обединението е същата, която беше за създаването на Агросървис – искаме да затворим целия цикъл”, посочи Иво Куманов, Управител на НИК.

В тази насока от НИК и Техно Фарм могат да бъдат много полезни на бенефициентите по мярка Агроекология на ПРСР и така коментираните планове за балансирано хранене: В момента ние разполагаме с една от най-модерните лаборатории в Източна Европа, със сигурност – с най-големия капацитет на Балканите, където правим прецизни анализи, разполагаме с екип от агрономи, които могат да дадат препоръки за хранене. А в лицето на Техно Фарм разполагаме с експерти много, от които с опит в държавната администрация“, каза още Куманов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



За първи път на АГРА НИК представи новия тъчскрийн дисплей на Trimble TMX-2050™ – ново  поколение индустриaлен дисплей, тип таблет , базиран на Android, който позволява интегрирано използване на Connected Farm Dashboard. Dashboard към момента също е уникална система, която позволява на всеки един земеделски производител да наблюдава свършеното на полето на момента от своя мобилен телефон или таблет, но свършеното не само като следа, а с цялата детайлна информация за добив, торови норми, покрита площ, производителност.

Новост за земеделците, представена за първи път на изложението АГРА, бяха метеорологични интернет базирани станции iMetos от Pessl Instruments. „В земеделието те са важни, тъй като имат специфични сензори, които проследяват температурата и влажността на въздуха, слънчевата радиация, температурата на почвата, влажността на почвата – които са от изключителна важност, ако искаме да напояваме правилно“, обясни Лилия Казанджиева, продуктов мениджър в НИК.

Метеостанциите предлагат и много допълнителни функционалности като прогноза за развитие на болести по културите, седмична прогноза за времето и иновативният iTrap, който улавя инсектите на място на полето, заснема ги с висока резолюция и ги изпраща на web платформа, където се разпознават и се изпраща информация на земеделския производител точно от какво насекомо е нападнато неговото растение. Основно предимство на метеостанциите е, че те имат соларни панели и не е необходимо да се захранват с електричество на полето.

За първи път на АГРА, на щанда на НИК беше изградена  специално обособена зала „за иноватори“, в която ежедневно в рамките на изложението се провеждаха презентации и семинари за новостите при продуктите и услугите, които НИК предлага на пазара.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!