По график е време за пролетно подхранване, но се оказа, че на територията на цялата страна има огромен дефицит на амониев нитрат и комбинирани торове, алармират зърнопроизводители.

Шоково увеличение: Над 100% оскъпяване на азотните торове

Както Агри.БГ писа, цените на торовете бомастично се вдигнаха през последните месец-два. Зърнопроизводителят от Пазарджишко Иван Колибанеков разказва, че от 10 години не е виждал такъв ценови ръст и няма обяснение на какво се дължи това.

"Повишението е фрапиращо. През декември купувахме амониев нитрат на 350 лв., докаран до нас, сега е 560 лв., като това е цена без ДДС, иначе е около 700 лв. Почти двойно се вдигнаха цените, при положение, че газта пада, нямам никаква идея на какво се дължи това", разказва земеделецът. 

Големият шок за стопаните обаче не са двойните цени, макар че това определено ги затруднява, а липсата изобщо на нужните торове в търговската верига. Опасността от пропускане на важните мероприятия по подхранване на почвата е реална за много от стопаните, а оттам и тази за качеството на продукцията им тази година. 

„Малки стопани, които са около мен, ми звънят дали имам останала амониева селитра и са готови да дават 750 лв. за нея. Аз обаче също нямам излишни количества, всичко ми е изчислено. Хората наистина са притеснени, споделя Колибанеков.

По думите му търговците твърдят, че има забавяния в доставките по границите и голям проблем с транспорта. Още по-притеснителното е, че някои се чудят дали изобщо да внасят на тези цени, защото се опасяват, че няма да има купувачи. Зърнопроизводителят споделя още, че такова е положението в цялата страна, той работи с едни от най-големите фирми, но торове няма никъде. 

“NPK, комбинираният тор, го купих на 560 лв., сега е 800 лв. и няма количества. Ако искаш да си поръчаш, особено от този качествения, въобще не можеш. За пролетниците много хора торят с амониева селитра, макар че е по-добре с комбиниран тор, но в момента тя струва повече, отколкото аз купих комбинирания тор“, констатира още земеделецът.

Колибанеков коментира, че 2021 г. започва с предизвикателства и това държи производителите в напрежение. „Торовете сега са нужни предсеитбено за пролетниците, както и за подхранване на есенниците, дано всички се справят с това, но не изглежда добре ситуацията“, обобщи фермерът.