Очакванията на земеделските стопани за сериозни последствия след тежката и суха 2020 г. са на път да се случат. Финансовите удари стопаните от Добруджа продължават.

Учените говорят, ама кой ли им обръща внимание

„Голяма беше изненадата с цената на торовете. Възходящата тенденция доведе до оскъпяване на амониевия нитрат, който вече струва 600 лв./тон“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя посочи, че през август миналата година цената му е била 280 лв./тон.

За 6 месеца амониевият нитрат се оскъпява с повече от 100% като достига 600 лв./тон, изчислява Жекова. Към момента цената му е най-високата за последните 5 години. 

Шоковото увеличение е неприятна изненада за всички, които са оставили закупуването на азотни торове по това време на годината. Това обаче е нормално, тъй като не всеки производител, особено след загубите от 2020 г., е имал възможност да купи необходимите количества по-рано. След изключително слабата зърнена реколта в Добруджа много от производителите изтеглиха кредити, за да покрият плащанията си към доставчици на семена, торове, препарати, горива и да платят ренти на собствениците на земя. 

Инвестициите в един декар чернозем възлизат на минимум 100 лв., най-често между 120 и 160 лв. в зависимост от избраната технология. 

Сега с новите цени себестойността на декар произведено зърно се променя. 
Причина за по-скъпите азотни и фосфорни торове най-вероятно се крие в недостатъчните количества, които остават за българския пазар. Според Радостина Жекова производителите имат сключени договори за износ, които трябва да изпълнят. 

Към сумите, които трябва да отделят за наторяване през пролетната кампания, производителите трябва да калкулират и близо 15 % увеличение на цените на семената. „Това вече е обичайно, това е тенденция. Всяка година имаме скок в цените на семената с 10-15 %“, допълни Жекова. Според нея единствените цени, които още не са тръгнали нагоре, са тези на препаратите за растителна защита.

Дали защото Европа говори постоянно за намаляване на пестицидите и това води всяка година до спиране на дадени продукти и активни вещества, но движение на цените няма. Интересна пролетна кампания се оформя“, обобщи още производителката.