Неравномерното разпределение на земеделската земя създава проблемите при финансирането на земеделските производители, посочи в ефира на Bulgaria On Air бившият заместник-министър на земеделието и храните Светлана Боянова. „По последни данни преброените стопанства в страната са 370 000. От тях 350 000 разполагат със земя. Всички те са разположени на около 300 млн. декара. Най-голям дял земя се пада на производителите на зърнени култури, след тях идват пасищата, а след тях - малките стопани с до 10 декара земя, които отглеждат животни или плодове например", уточни Боянова. Тя допълни, че това разпределение е създало дисбаланса във финансирането на земеделските производители.

 

Боянова посочи още, че Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е добър източник на европейски средства. „Тези, които ползват програмата, знаят, че се предоставят пари за машини, за преработка на продукция. Стопаните могат да бъдат подпомогнати в разнообразяването на продукцията си. Стимулират се още младите земеделци, както и развитието на инфраструктура в населените места, като изграждане на водоснабдяване, канализация, улична мрежа и осветление,” поясни Боянова.

По изтичащия програмен период България е успяла да договори 80% от предвидените 2,6 милиарда евро по програмата. Разплащането е на 50%, поясни Боянова. За следващия програмен период парите са в размер на 2,1 милиарда евро, заяви бившият заместник-министър на земеделието и уточни, че за всички държави средствата са били намалени - или по линия на директните плащания, или по Програмата за развитие на селските райони.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!