За две седмици цената на кравето мляко падна с 10 стотинки на места, научи Фермер.БГ.
 
 
Животновъди сигнализираха за рязък спад в цените на кравето мляко в цялата страна. Най-драстични са разликите в Хасково, Кърджали и Елхово.
 
„Очаквахме поне до лятото цената на млякото да се задържи, но в момента тенденциите са тя да продължи да пада“, коментират от бранша с недоумение за принципа на намаляване на цените.
 
[news]
През октомври цената на кравето мляко в голяма част от страната достигна примамливите 75-80 стотинки/литър. Именно тези стойности накараха животновъдите да погледна по-оптимистично на цялостната картина в сектора. В момента, в голяма част от Южна и Югоизточна България млякото вече се купува за 60 стотинки/литър.
 
Само два месеца по-късно цената на млякото отново тръгна надолу и не предполага нищо положително. 
 
Налице е и друг проблем, коментират производители. На места мандрите спират да изкупуват млякото на производителите, които останаха регистрирани. Това сигнализираха животновъди, които произвеждат по-малко литри и живеят в по-отдалечени райони. 
 
„Мандрата ме уведоми, че може да ми изкупува до 500 литра на ден, другото мляко не ги интересува какво ще го правя“, обясни производител.
 
Фермер.БГ потърси мнението на преработватели, които не пожелаха да коментират на какво се дължи спада в цените.