Тазгодишните български домакини по проекта „Хляб на мира“ – Николай Киров (председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област) и Теодор Тодоров (председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат) събраха гости, приятели и колеги на ритуалното зажънване на ръжта в с. Кликач, обл. Бургас. Церемонията протече във фолклорния дух на Бургаския край с изпълнени на живо жътварски песни и танци. Зажънването започна с молитва и ритуал за берекет, както повелява обичая. Празничната обстановка бе допълнена със замесване на хляб – най-великата и свещена храна на човечеството.
 
 
Представители на управляващата Проекта германска Асоциация „Хляб на мира“ бяха официални гости на събитието. След церемонията те изразиха дълбоките си впечатления от българските традиции и обичаи. Посещението на немската делегация бе и във връзка с предстоящото домакинство на България на международната конференция „Мир и земеделие“, която ще се състои през 2017 г.
 
 
По повод българското участие в проекта „Хляб на мира“ бе дадена съвместна пресконференция на НАЗ, министъра на земеделието Десислава Танева и германската асоциация. На нея бе съобщено, че НАЗ получава подкрепата на МЗХ за организацията и провеждането на международния форум „Мир и земеделие“, на който през 2017 г. се очаква да пристигнат делегации от 12-те държави-партньори в инициативата, включващи НПО и ръководства на националните земеделски министерства.
 
Относно лансираната от германците идея за създаване на асоциации „Хляб на мира“ във всяка страна-партньор, бе внесено уточнението, че за България тази препоръка е само пожелателна, с оглед успешното сътрудничество с НАЗ.
 
 
За оползотворяването на произведената ръж, Николай Киров заяви, че ще бъде спазен ангажимента за изпращане на необходимото количество за приготвянето на европейския Хляб на мира на конференцията през м. септември 2016 г. в гр. Сарваш, Унгария. Декларирано бе, че НАЗ ще продължи и общата си благотворителна кампания със СНЦ „Диабет“.
 
Министър Танева посочи, че земеделската общност навсякъде по света трябва да дава принос към мира, да разпространява посланието за запазване на мира и осигуряване на прехраната чрез устойчиво земеделие.
 
 
НАЗ обяви и следващото стопанство-домакин от българска страна, което ще отгледа ръжта за 2016/2017 г. – това ще е фермата на Димитър Мачуганов, председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч и зам.-председател на НАЗ.