Очертаването на земеделските парцели ще приключи в срок до 15 май, големият проблем обаче е в това, че няма гаранция за допускане на грешки при очертаването, тъй като ИСАК не позволява да се гледа къде са границите на съседа. Това заяви пред Фермер.БГ зам-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Васил Петров. Проблемът е, че картите, върху които се извършва очертаването са стари и неактуални и много често земеделските производители трябва да налучкват.

Така много добросъвестни фермери, поради липса на обективни данни, ще направят грешки и ще се получат застъпвания. В същото време няма възможност за корекции на тези грешки, тъй като застъпванията ще се видят едва след като се направят всички очертавания.

От НАЗ искат среща с МЗХ през следващата седмица, както и гаранции, че няма да има загуба на пари от тези грешки. Трябва да се намери начин и време за коригирането им. Проблемът наистина е сериозен. Освен, че се ползват стари карти, грешките се получават и от това, че вече установените разлики при проверките на инспектората през миналата година, не са отразени.

Ако следващата седмица не можем да разговаряме с МЗХ, ще търсим съдействие от Европейската комисия, тъй като времето върви и не остава много до крайните срокове, заяви още заместникът на НАЗ Васил Петров.

Припомняме, че вчера притесненията си относно застъпванията при очертаване на площи изрази и председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов. Много от членовете на Социалната мрежа Фермер.БГ също се опасяват, че заради застъпванията ще получат глоби и закъснения при изплащане на субсидиите от кампания 2010.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Христо Цветанов (АЗПБ): Очакваме много застъпвания след очертаването на земеделските площи