Световните доставки на земеделски роботи ще се увеличават с бързи темпове през следващите няколко години, увеличавайки се примерно от 60 000 единици на година през 2018 г. до над 727 000 до 2025 г., пише изданието futurefarming.com.

Вкарват земеделието в стратегия за изкуствения интелект

Безпилотните устройства – лидери при агроботите

Компанията за изследване на пазара Tractica прогнозира, че безпилотните устройства ще оглавят списъка на най-търсените земеделски роботи, следвани от тракторите без оператор, роботите за управление на почвата и за управление на селскостопански животни.

Прогнозите на компанията сочат, че до 2025 г. общата годишна пазарна стойност на тези доставки в цял свят ще възлиза на 87,9 млрд. долара.

Роботите и технологиите за автоматизация могат значително да подобрят качеството и добива на земеделски култури, да съкратят количеството на използваните химикали, да решат проблема с работната ръка и  да дадат надежда за икономическата устойчивост на неголемите фермерски стопанства, казва старши анализаторът Глен Сандерс.

Експертът добавя, че посочените фактори стимулират високото търсене на роботи от земеделския сектор целогодишно, включително за сеитба, резитба, прибиране на реколтата, сортиране, пръскане и т.н.

Анализаторите от Tractica са убедени, че фермерите все по-често ще се обръщат към технологиите, позволяващи по-ефективно да се използват обработваемите земи с цел удовлетворяване на търсенето на храна от страна на нарастващото население.

В наши дни доста активно се инвестира в различни роботизирани решения за удовлетворяване на потребността на фермерите от прецизно земеделие. Растящият пазар на агроботи ще бъде допълнително стимулиран от подобряването на технологиите, базирани на изкуствен интелект. А благодарение на растящата конкуренция, цената на сензорните технологии ще се понижава, ставайки по-достъпна за земеделците.