Първо по рода си Национално изложение по говедовъдство се проведе в събота край Сливен. За организирането и провеждането на изложението развъдните асоциации се обединиха и заявиха амбицията си да продължат да работят заедно, а и изложението да се провежда всяка година. Говедовъдното изложение беше организирано от АРЧШП гр.Русе, НАРГПМС гр.Плевен, АРКП гр.Севлиево, АРМПГ гр.София, АБРГД гр.Смолян, заедно с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

 

Първото говедовъдно изложение беше открито от проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни. Тя подчерта, че животновъдството трябва да бъде приоритет, за говедовъдството е необходима стабилна подкрепа, за да може родното говедовъдство да се развива добре. „Държавната подкрепа на развъдните асоциации трябва да продължи, но и да бъдат отпуснати средства като държавна помощ за развитие на генофонда. Това е от изключителна важност, защото едното без другото няма шанс да оцелее“, подчерта проф. Светла Бъчварова. И увери, че винаги е готова на дискусии и ползотворна съвместна работа с говедовъдите от страната.

 

Гости на изложението бяха и д-р Златка Възелова, директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), както и проф. д-р Васил Николов, изп. директор на ИАСРЖ. Гости и участници на Първото национално говедовъдно изложение бяха поздравени и от кмета на Сливен Кольо Милев. Той увери, че като кмет на града се грижи за стопанисването на пазара за животни, изграден по европейски проект, за да се случват подобни инициативи. „Те водят до развитието на животновъдството, което е много важен за България отрасъл”, каза в приветствието си Милев.

 

Янко Будинов, председател на Федерация на говедовъдните организации в страната, сподели пред репортер на Фермер.БГ, че Федерацията е регистрирана на 8 август т.г. И обединява усилията на развъдчиците, обслужващи над 34 000 елитни животни от всички породи, отглеждани в България. На изложението бяха представени всички български млечни породи в говедовъдството, отглеждани в страната, включително и две автохтонни породи. „Това изложение е резултат от усилията на всички развъдни асоцации да изграждат пълноценно своя облик и да поемат с отговорност цялата развъдна дейност и повишаването на генетическия потенциал и продуктивността на животните“, сподели Будинов. Развъдните асоциации показаха елитни животни от всички породи говеда, отглеждани у нас. Всички животни, представени в изложението, дефилираха по стопани и бяха индивидуално оценявани от независимо жури - доц. д-р Живка Герговска, преподавател в Тракийския университет – Стара Загора и проф. д-р Васил Николов. От всяка порода бяха отличени най-добрите животни. „За първи път професионализмът надделява и правим едно съвременно изложение по говедовъдство, така както се прави в развитите страни. Това е първата крака към обединяването на усилията и изчистването на тръните по нашия труден път за създаване на високопродуктивно елитно говедовъдно стадо в България“, допълни Будинов.

 

Амбициите на развъдните асоциации са Националното изложение по говедовъдство да стане ежегодно.

 

В неделя в рамките на 11-ото издание на Националното животновъдно изложение бяха представени и различни породи овце, кози, коне и кучета. Националното изложение по животновъдство - Сливен е най-мащабното по рода си у нас животновъдно изложение, посочиха организаторите от ИАСРЖ. Изложението се провежда с подкрепата на МЗХ. По думите на проф. д-р Васил Николов, изп. директор на ИАСРЖ, целта е да се демонстрира богатото биологичното разнообразие от видове и породи стопански животни, отглеждани в България, да се покажат достиженията на животновъдството, както и да се определят насоките за развитие на селекцията.

 

За Фермер.БГ проф. Николов коментира, че през последните четири години радостното в дейността на ИАСРЖ е, че на фона на колебанието на броя на животните като цяло, то броят на контролираните животни трайно расте. „Ако преди 4 години се контролираха около 25 000 крави, то в момента се контролират около 50 000 крави. Всички говеда са обхвани под селекционен контрол“, каза проф. Николов. И допълни, че резултатите показват, че за контролираните животни у нас продуктивността е висока и е на европейско ниво. „Това, което трябва да се направи в бъдеще, е генетичният потенциал, който ние вече имаме създаден, да бъде разпространен в цялата популация. Защото в страната има над 300 000 крави, а контролираните са 50 000. Затова смятам, че въпреки трайното нарастване обхватът на контролираните животни у нас не е достатъчен“, допълни проф. Николов.

 

Гледайте повече във Фермер.БГ TV:

 

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!