Производителите на плодове и зеленчуци няма да получават национални доплащания след 2015 г., съобщиха за Фермер.БГ от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), след заседание на работната група по директните плащания в понеделник.

Страната ни е избрала от 2015 до 2020 г. да се прилага Преходна национална помощ. Тя ще се предоставя на сектори, на които през 2013 г. са давани национални доплащания. Сред тях обаче не са плодовете и зеленчуците. В схемите за национални доплащания през 2013г. са включени: хектар земя; тютюн; крави с бозаещи телета; говеда и биволи; овце и кози.

 

Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към АЗПБ коментира пред Фермер.БГ, че това не са окончателните варианти на директните плащания и има възможност те да се преразгледат: „Ако веднага има адекватна реакция от страна на администрацията, естествено, че е възможно с писмо до Брюксел да се поиска допълнителна възможност за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци. В краен случай самата държава може да финансира сектора, който нееднократно е посочван като припоритетен“, коментира Цеков.

 

 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!