Наредбата по прилагане на член 118 от Закона за ДДС за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери няма да бъде обнародвана докато не се постигне консенсус със земеделските производители. Това е уверил финансовият министър Владислав Горанов земеделските браншови организации на среща в петък, съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова.

 

Проверките на НАП и Агенция Митници във ведомствените бензиностанции, въпреки всичко продължават, като в протоколите, които се издават се записва, че производителите са длъжни да приведат бензиностанциите си в съответствие със Закона до 30 календарни дни. По думите на Горанов обаче докато Наредбата не бъде обнародвана, земеделците нямат задължение за оборудване по новите изисквания на Закона, а отчитат горивата по стария режим.

 

По думите на Наталия Тодорова финансовият министър е склонен на повече отстъпки по отношение на мобилните цистерни – подвижните резервоари, а именно ако инвестицията за тях е много голяма, те да не се свързват към НАП с касови апарати. Представители на браншовите организации са представили свое проучване на цените, но от НАП са поели ангажимент през следващата седмица да направят свое проучване относно цените на устройствата.

 

Позицията на финансовия министър е категорична по отношение на вкопаните системи и стационарните съдове за гориво с голяма вместимост. Горанов е категоричен, че те трябва да бъдат свързани с нивомери, фискални устройства за връзка с НАП, дебитомери, посочи Тодорова.

 

Обсъждането на казуса продължава, като следващия петък браншовите организции отново ще бъдат на среща с министъра на финансите Владислав Горанов и НАП.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!